Ajankohtaista

Kansainväliset rippikoulut tuovat yhteen nuoria Suomesta ja ulkomailta

Rippikoululaisia suurena juhlapäivänä Partaharjulla pidetyn leirijakson päättyessä. Kv-rippikouluissa syntyy myös ystävyyssuhteita, jotka voivat kestää jopa läpi elämän.

 

 

 

 

 

 

 

Ulkosuomalaiset ja Suomessa asuvat nuoret kohtaavat kansainvälisissä rippikouluissa.  Yli 3200 rippikoululaista on käynyt viimeisen 30 vuoden aikana kansainvälisen rippikoulun Suomessa joko Pöyhölässä Keuruulla tai Partaharjulla Pieksämäellä.

”Yhdessä tekeminen, oleminen ja että nuorta arvostetaan, hän tulee kuulluksi, nähdyksi ja hyväksytyksi, ovat tärkeimmät asiat rippikoululaisten mielestä kansainvälisessä rippikoulussa. Näiden asioiden eteen on tehty myös leirivalmisteluissa paljon työtä vuosikymmenien saatossa”, sanoo Nuori kirkko ry:n kurssisihteeri Elise Kyttä 27 kansainvälisen rippikoulun kokemuksella.

Kansainvälisissä rippikouluissa voi tutustua suomalaiseen kristillisyyteen ja ulkosuomalaisten elämään

Rippikouluihin hakevat niin ulkosuomalaiset kuin Suomessa asuvat. Ulkosuomalaisille on varattu 60 %  paikoista, jotka täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Talven aikana on suoritettava tehtäviä kuten suomalaisessakin rippikoulussa. Kesällä kokoonnutaan Partaharjun toimintakeskukseen Pieksämäelle 10 päivän mittaiseen leirijaksoon, jonka lopuksi on yhteinen päätösjuhla lounaineen jopa yhteensä 450 rippilapsen ja juhlavieraan kesken ja loppuhuipennuksena on konfirmaatio.

Kansainvälisten rippikoulujen suosio jatkuu.

”Nyt haemme jo vuoden 2019 rippikoululaisia”, sanoo Kyttä. ”Tänä vuonna juhlistamme kansainvälisten rippikoulujen 30-vuotista taivalta järjestyksessään jo 68. ja 69. rippikoulujen kanssa. Yhden rippikouluryhmän koko on nykyään 70 eli vuositasolla konfirmoidaan 140 rippilasta.”

Leirillä ulkosuomalaiset rippikoululaiset kohtaavat ensimmäisen kerran samankaltaisia nuoria, joilla saattaa olla takanaan asumista monessa maassa ja maanosassa nuoresta iästään huolimatta. Moni heistä ei ole ehtinyt juurtua minnekään. ”Meitähän on monta saman kokenutta” on yksi tärkeä havainto monelle nuorelle. Lisäksi Suomeen leirille tuleva ulkosuomalainen voi helpommin olla oma itsensä, kun ei tunne ketään.

”Voin olla meikkaamatta ja 10 päivän sisällä tutustua paremmin ihmisiin kuin 8 vuoden aikana koulussa”,  kommentoi viime kesänä eräs rippikoululainen.

Leireillä syntyy myös elinikäisiä ystävyyksiä, joiden kautta on tullut kutsutuksi kummiksi ja onpa tullut avioliittojakin.

”Leirin moninaisuus kaikkinensa on yksi tärkein tekijä kansainvälisten rippikoulujen suosioon”, kertoo kurssisihteeri Elise Kyttä.

Idea kansainvälisten rippikoulujen pitämiseen on lähtenyt Lontoon Merimieskirkon silloiselta johtajalta Leo L. Norjalta, kun toisen polven Britanniassa asuvia suomalaisia kyseli rippikoulun käynti mahdollisuudesta. Yhteistyökumppaniksi löytyi Nuorten Keskus ja ensimmäinen rippikoulu pidettiin 1988 Keuruulla, Pöyhölässä. Vuodesta 2014 lähtien rippikoulut on pidetty Partaharjun toimintakeskuksessa Pieksämäellä ja nyt Nuori kirkko ry:n siipien suojassa. Tieto rippikouluista levisi aluksi erityisesti Merimieskirkon kautta sekä sittemmin Suomi-seuran ja Suomen suurlähetystöjen kautta.

Lisätietoja: http://nuorikirkko.fi/kansainvaliset-rippikoulut 

ja kurssisihteeri Elise Kyttä, elise.kytta@nuorikirkko.fi, 040 731 857

Kuva: Pirjo Riipinen

X