Liikunta-agentit vauhdissa!

Nuoren kirkon yhdeksän liikunta-agenttia on aloittanut kiehtovan ja tärkeän työnsä, jonka merkitys onkin jo huomioitu myönteisesti kautta Suomen. Liikunta-agentteja löytyy jokaisesta hiippakunnasta, ja heidät on valittu haun kautta. He kartoittavat seurakunnissa hyödynnettäviä liikunta-aktiviteetteja ja tutkailevat niin liikunnallisuuden tavoitteita, liikunnallisuuteen kohdistuvia tarpeita kuin kasvatustyössä hyväksi havaittuja liikuntamuotoja. Liikuntaa lapsen ja nuoren arkeen -hankkeen tavoitteena on saada tämä ainutlaatuinen ja valtakunnallinen tilannekatsaus päätökseen kevään 2018 aikana. Liikunnan ilo tulee kartoituksen myötä näkyväksi, ja hanke auttaa myös uusien aktiviteettien – vaikkapa liikunnallisten pelien ja sporttikerhojen – kehittämisessä.

Seurakunnilla on jo nyt laajasti käytössä esimerkiksi metsä- ja perhekerhoja, joissa retkeillään koko perheen voimin. Seikkailupedagogiikka sykkii monien seurakuntien rippikoulu-, nuoriso-, varhaisnuoriso- ja lapsityössä. Ohjaajien ja vapaaehtoisten oma motivaatio on tällöin luonnollisesti isossa roolissa. Liikunnallisuuteen on toisaalta ehkä vasta herätty: kehittämisen inspiraationa voi olla esimerkiksi kaikki toiminta, joka ravistelee istumisen kulttuuria. Liikunta on agenttien mukaan koettu myös yhteisöllisyyden kehittäjänä.

Tervetuloa kuuntelemaan liikunta-agenttien tuoreita havaintoja ja ideoimaan oman työalasi liikunta-aktiviteetteja Kasvatuksen päiville Jyväskylässä keskiviikkona 10.1.2018. Tarjolla on avoin työpaja klo 16.30 – 18.00. Työskentelyn taustalla ovat Liikkuva seurakunta, Liikuntaa lapsen ja nuoren arkeen -hanke, Nuori kirkko ry ja Kirkkohallitus (KKP). Liikuntaa lapsen ja nuoren arkeen -hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jukka Jylhä, hankkeen koordinaattori