Nuorisojärjestöt yhteistyöhön seurakuntavaaleissa

Katso video

Syksyn 2018 seurakuntavaaleissa Suomen Partiolaiset,Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry, Suomen Nuorisovaltuustojen liitto ja Suomen NNKY-liitto tekevät yhteiskampanjaaa nuorten innostamiseksi seurakuntavaaleihin yhdessä

Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVIn, Nuori kirkko ry:n sekä Kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasiat -yksikön kanssa.

“Seurakuntien luottamushenkilöistä vain 6% on alle 30-vuotiaita. Haluamme yhdessä vaikuttaa siihen, että kirkon päätöksentekijöissä olisi myös meidän sukupolvemme edustajia. Iloitsemme NAVI:ssa tästä yhteistyöstä, koska seurakuntavaalit ovat kaikkien nuorten asia ja yhteistyössä me tavoitetaan paljon enemmän nuoria”, toteaa NAVIn puheenjohtaja Katri Malmi.

Järjestöt tuottavat yhdessä materiaalia kannustaakseen nuoria ehdolle ja äänestämään. Luvassa on mm. videoita, oppaita, koulutusmateriaalia ja somepäivystystä vaalien kiperiin kohtiin.

“Me Suomen Nuorisovaltuustojen liitossa olemme huomanneet, että ensi kertaa äänestävälle voi olla epäselvää esimerkiksi se, mitä äänestystilanteessa konkreettisesti tapahtuu. Kaikkien meidän yhteinen tehtävämme on kannustaa nuoria vaikuttamaan omiin yhteisöihinsä ja madaltaa kynnystä osallistua vaaleihin”, kertoo Nuorisovaltuustojen liiton puheenjohtaja Kimi Uosukainen.

Seurakuntavaalit järjestetään marraskuussa 2018. Vaaleissa voivat äänestää kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Seurakuntavaalit ovat Suomessa ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa äänioikeus on jo 16-vuotiailla.

”Näissä vaaleissa nuoret saavat äänestää yhdenvertaisina seurakuntalaisina. Kirkko on mukana äänestysikärajan laskemisen esijoukoissa ja näyttää mallia kansainvälisesti tarkasteltuna. Nuoret haluavat vaikuttaa ja ottavat sen vallan käyttöön, mikä heille on annettu”, sanoo Allianssin puheenjohtaja Elisa Gebhard.