Rauha kaikille – Peace to all! – Nuoret rakensivat rauhaa viikonloppuna Haminassa

Haminan seurakunta (yhteistyössä eri toimijoiden ja kirkkokuntien edustajien kanssa) järjesti viikonloppuna 25.–27.5.2017 kansainvälisen nuorten tapaamisen Haminassa teemalla Rauha kaikille – Peace to all!. Tapahtuma oli osa Taize-yhteisön Luottamuksen pyhiinvaellusten -sarjaa. Tapahtumaan kokoontui noin 300 nuorta ja nuorta aikuista kymmenestä eri maasta. Myös nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI osallistui tapahtumaan ja sen järjestämiseen.

Keskusteluja rauhantyöstä ja pelkojen voittamisesta

Haminan ortodoksiseurakunnan kirkkoherra Ville Kiiveri valoi paikallaolijoihin toivoa muistuttamalla, että emme saa antaa pelolle valtaa terroritekojen ja väkivallan äärellä, sillä pelon kasvattaminen on tekojen varsinainen tavoite. Hänen mukaansa emme saa antaa pelolle periksi, vaan meidän on yhdessä taisteltava pelkoa vastaan.

Rauha kaikille – 300 nuorta ja nuorta aikuista kokoontui Luottamuksen pyhiinvaellukselle Haminaan. Kuva: Seppo Sirkka

Haminaan oli kutsuttu myös ranskalaisen Taize-yhteisön veli Stephen, joka kannusti paikallaolijoita rauhantyöhön. Hän kertoi, että sana Shalom, rauha tarkoittaa väkivallattomuutta, ystävyyttä, terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Rauha ei siis ole vain sodan vastakohta. Rauha ei ole vain olotila tai päämäärä, vaan Veli Stephenin mukaan kyse on ennen muuta tehtävästä. Rauha on tehtävä meille kristityille. ”Tehtävämme ja velvollisuutemme on elää rauhassa toisten ihmisten kanssa ja keskenämme sekä toimillamme edistää rauhan leviämistä maailmassa”, hän korosti.

Mitä rauha on?

Veli Stephen haastoi myös paikalla olevia nuoria kertomaan mitä rauha merkitsee itse kullekin. ”Rauha on kuin palapeli, jota me kaikki osaltamme rakennamme”, kertoi haminalainen Jenni Tulikoura. Julien Sauvert Ranskasta puolestaan sanoi, että: ”rauha on ennen kaikkea läheisyyttä toisiin ihmisiin ja läheisyyttä Jumalaan. Mitä lähempänä toisiamme olemme, sitä lähempänä olemme Jumalaa. Vastaavasti mitä lähempänä Jumala olemme, sitä lähemmäksi tulemme toinen toisiamme. Tämä läheisyys kasvattaa rauhaa.”

NAVI-ryhmän jäsen Katri Malmi Helsingistä kertoi, että ”Haminan tapaamisessa merkityksellistä oli erilaisten kristittyjen tapaaminen. Tapahtuma antoi mahdollisuuden opetella elämään hyvin erilaisista taustoista tulevien kristittyjen nuorten kanssa ja ennen kaikkea löytää syitä aidosti kunnioittaa toinen toistaan.”

Haminan Bastioni toimi tapahtuman yhtenä kokoontumispaikkana. Kuva: Seppo Sirkka