Seurakuntavaalit nuorentavat kirkkoa

Miksi nuorten vaikuttaminen on tärkeää? Tätä pohdittiin “Kuka päättää tulevaisuudesta” -kanavassa kirkon kasvatusten päivillä Jyväskylässä 10.1.2018. Aiheesta keskustelivat Mikkelin piispa Seppo Häkkinen, joensuulainen teologian opiskelija Liisa Ruusukallio, Nuorisovaltuustojen liiton puheenjohtaja Kimi Uosukainen ja Malmin seurakunnan nuorisotyönohjaaja Eppu Rantala. Kanava pohjusti myös marraskuussa 2018 järjestettäviä seurakuntavaaleja.

Kaikki panelistit kokivat, että nuorten vaikuttaminen on kirkossa tärkeää.

“Nuorilla on oikeus osallistua sen yhteisön kehittämiseen, jonka jäseniä he ovat.” kiteytti Kimi Uosukainen, joka toimii myös seurakunnan luottamushenkilönä Lahdessa.

Nuorilla on huima potentiaali: he osaavat paljon ja tämä joukko haluaa olla mukana päättämässä. Tätä potentiaalia emme osaa kirkkona vielä hyödyntää riittävästi tai oikealla tavalla.“Meillä on käsissämme sukupolvi, jotka ei halua kaikkea valmiina. He ovat tottuneet tekemään itse. Nuoret haluavat olla osallisina siinä mitä tehdään, sisustaa omia tilojaan, vaikuttaa siihen, mitä tapahtuu ja mitä tehdään. Itse kuulun sukupolveen, joka oli tottunut ottamaan kaiken valmiina. Uusi sukupolvi tulee paikalle ja alkaa itse tehdä,” kuvailee nuorisotyönohjaaja Eppu Rantala.

Kasvatuksen päivien osallistujat olivat pitkälti kirkon työntekijöitä. Vaalien kohdalla nousee usein keskusteluun, kuinka paljon seurakuntatyöntekijän kuuluu olla mukana vaaleissa? Piispa Seppo Häkkiseltä tuli aiheeseen selkeä linjaus. Työntekijöiden kuuluu kannustaa ja innostaa nuoria, sekä tarjota heille kaikki mahdollinen apu ehdolle asettumiseksi. Piispa kannusti seurakuntien työntekijöitä: “Nyt on aika vaikuttaa äänestypaikkoihin: ottakaa työntekijät asia esille ja olkaa yhteydessä vaalilautakuntiin, koska päätökset äänestyspaikoista tehdään nyt!”

Kanavassa kerättiin myös hyviä käytäntöjä nuorten osallisuuden edistämisestä seurakunnissa. Yhtenä antina oli Malmin

seurakunnan innovaatio nuorten omasta vaikuttamispäivästä. Päivässä ovat mukana isoset ja työntekijät, seurakuntaneuvoston jäsenet on kutsuttu paikalle seuraamaan ja kommentoimaan työskentelyä. Nuorille päivä on osa isoskoulutusta. Vaikuttamispäivässä oli erilaisia kanavia, joissa nuoret työstivät esityksiä esimerkiksi nuorisotiloista, median käytöstä ja

tulevaisuuden seurakuntalaisista. Päivän lopuksi  nuoret esittelivät tuotokset ja seurakuntaneuvoston puheenjohtaja kommentoi niitä. Isosista valittiin myös muutama viemään tärkeimmät terveiset seurakuntaneuvoston kokoukseen. Panelistit kannustivat levittämään hyviä käytäntöjä seurakuntien välillä.

Syksyn 2018 seurakuntavaaleissa Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI, Nuori kirkko sekä Kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasiat tekevät yhteiskampanjaaa nuorten innostamiseksi seurakuntavaaleihin yhdessä Suomen Partiolaisten, Suomen nuorisoyhteistyö Allianssin, Suomen Nuorisovaltuustojen liiton ja Nuorten naisten kristillisen yhdistyksen (NNKY) kanssa.