Auta armias – mitä lapsille refomaatiosta?

Aloitusleikki sai hymyn osanottajien huulille.

– Armoa on tulla hyväksytyksi omana itsenään. Se on hyvä kiteytymä tässä reformaation pyörityksessä, aloitti kehittämispäällikkö, pastori Antti Siukonen leikitettyään osanottajia ja saatuaan heidät hyväntahtoisesti hymyilemään itselleen Auta armias! -kanavassa Nuori2017-tapahtumassa.

Antti Siukonen johdatteli avaamaan armo-sanan lapsille.

Antti Siukonen on ollut reformaation pyörityksessä etenkin Auta armias! -kirjan ja samannimisen ohjaajan materiaalin kanssa jo juhlavuotta edeltävinä vuosina kirjoja tehdessään. Auta armias! -kirjassa lapset Martti ja Iina sekä Janne joutuvat kouluvierailulla Tuomiokirkon kryptan kautta huimaan seikkailuun Wittenbergiin, missä suomalainen Mikael opiskelee tohtori Lutherin opissa. – Ja aikuisten oikeasti – Wittenbergissä kävi myös tuntumaa hakemassa Antti Siukonen kirjojen teon aikaan.

– Mitä armo tarkoittaa lapsille? Käsite on abstrakti lapsille ja sitä pitää avata esimerkiksi luomalla leikkejä lapsen arkeen, sanoo Antti Siukonen. – Pitää osoittaa ihan konkreettisia tilanteita.

Armoa voi miettiä ihmisten välisissä suhteissa, yhteiskunnan rakenteissa, suhteessa omaan itseen ja suhteessa Jumalaan. Ohjaajan materiaalissa on virikeaineistoa erilaisiin toteutuksiin laajentamaan Auta armias -kirjan teemoja.

Auta armias! Ohjaajan materiaali sopii hyvin kirkkovierailuille, peruskoulun 3. – 4. luokkalaisille ja 10-synttäreille, vinkkaa Antti Siukonen. – Ja esimerkiksi Tuusulassa on tehty hieno video YouTubeen M. Lutherista. Ja onpa tätä kirjaa käytetty rippikouluikäistenkin kanssa menestyksellä.

Yleisö kertoi myös omat vinkkinsä reformivuoteen. Yksi idea oli Lutherin leikkien käyttäminen.

Jukka Jylhä, vt. johtaja Nuoren kirkon viestintä ja vaikuttaminen -yksiköstä, vinkkasi myös Taika-Petterin ja Kiisi Isotalon Armoa -esitykseen, jota voi tilata reformaatiovuoden tilaisuuksiin.

“Armoa on myös saada valmista materiaalia.”

– anonyymi kirkon työntekijä

Teksti ja kuvat Pirjo Riipinen