Nuoret eivät ole numeroita Saapas-työssä

Saapas-kanavan vetäjät Katja Oittinen (edessä), Tanja Jokiniemi (takana vas.), Tuija Huttunen, Ville Viljakainen, Hanna Leppänen ja Jussi Maasola.

– Me mennään sinne, missä nuoret on! kiteytti erityisnuorisotyönohjaaja Jussi Maasola Jyväskylästä Saapas-työn idean.

Hyvin tunnetulla kirkon nuoriso- ja erityisnuorisotyön muodolla, Saappaalla, on käytössään neljä eri työmuotoa: katupäivystys  eli katuSaapas, festivaalitoiminta eli FestariSaapas, Nettisaapas ja Saapas-kahvilat.

– Jyväskylässä kohtasimme vapaaehtoisten kanssa vuonna 2016 noin 3 500 nuorta toiminnassamme, kertoo Jussi Maasalo tunnuslukuja Saapas-toiminnasta. Teemme älyttömän hyvää yhteistyötä kaupungin Synkkis-katupäivystyksen kanssa siten, että Synkkis päivystää kello 14 – 22 ja Saapas klo 20 – 2.30. Iltaisin on mukana 5 – 10 vapaaehtoista ja he liikkuvat aina vähintään kaksi yhdessä. Festareilla on mukana noin 30 vapaaehtoista ympärivuorokautisessa päivystyksessä ja he liikkuvat yleensä kolmen hengen ryhmissä. Käytössämme asiakkaita varten on muun muassa teräskonteista tehty ”Hotelli Krapula”, kertoi Jussi Maasalo Jyväskylän Saapas-toiminnasta.

Saapastyötä arvostetaan

– Saapas on hieno mahdollisuus toimia! Auttaminen, yhteisöllisyyden tunne ja se, että on arvostettu työssään, vievät innolla eteenpäin, vaikka aamulla kello kuusi väsyneenä lopettaa yövuoron ja pitää vielä loppupalaverin. Tunne on niin YES, hehkuttaa vapaaehtoinen Katja Oittinen Kajaanista.

Katja oli aiemmin pitkään aktiivisesti mukana Saappaassa vapaaehtoisena, ja nyt jälleen pienen tauon jälkeen vuodesta 2011 alkaen täysillä mukana remmissä. Katja kouluttautui ensimmäisenä vapaaehtoisena NettiSaappaan auttamistyöhön vastaavaksi ohjaajaksi ja on toiminut aktiivisesti mukana somessa Suomi24:n chatissä ja keskusteluissa sekä YouTubessa.

– NettiSaappaassa hakeudumme itse keskusteluihin mukaan ja työmme tarkoitus on olla turvallisena keskustelijana somessa. Vuonna 2011 aloitettu Nettisaapas tunnetaankin jo hyvin somessa, iloitsee Katja Oittinen ja jatkaa: – Nettityön vaikuttavuudesta on todettu, että kun yksi reagoi, 10 puhuu ja 100 lukee keskustelun.

NettiSaappaassa toimitaan työpareittain koneella. Ja esimerkiksi YouTubessa vastaukset säilyvät ”for ever”. Kanavalle tulevat löytävät vuosienkin jälkeen kaikki tallentuneet keskustelut, joista voi löytyä apua.

Katja sanoo, että työssä pitää tunnistaa trollit, jotka jonkun mauttoman repliikin jälkeen ovatkin valmiita avautumaan ja hakemaan apua ongelmiinsa. Ja nuorten kanssa pitää olla skarppina, missä he ovat milloinkin. Nuoret lähtevät helposti uusille kanavapaikoille.

Emme kilpaile nuorista – huippuhienoa yhteistyötä Lapinlahdella

– Me ei kilpailla nuorista. Meillä on yhteiset nuoret ja yhteinen tavoite, sanovat Lapinlahden kunnan nuoriso-ohjaaja Tuija Huttunen ja lähiesimies, nuorisotyöntekijä Tanja Jokiniemi  sekä seurakunnan nuorisotyönohjaaja Hanna Leppänen.

Lapinlahden ”kartsalla” ei nuoria juurikaan ole iltaisin. Niinpä on huomattu parhaaksi pitää NettiSaapasta ja katupäivystystä kausittain ja tarvittaessa.

– Nuoret kertovat itse etukäteen meille, mitä tapahtumia on tulossa, että voimme mennä paikalle, sanoo Hanna.

– Seuraava haaveemme on Saapas-kahvila ja menemmekin tutustumaan niihin lähialueella, kertoo Tuija. – Nuorilla on puhumisen tarvetta ja kuuntelijoita tarvitaan. Onneksemme keväällä taas koulutamme viisi uutta vapaaehtoista toimintaan mukaan. Kahvila olisi yksi hyvä paikka nuorten kuuntelemiseen.

– Saapasta ja paljon muutakin voi tehdä eri tahot tehdä neutraalisti yhdessä. Ja meillä Lapinlahdella yhteistyötä kunta ja seurakunta tekee eritoten Saappaassa, sillä nuoret eivät ole meille numeroita, sanoo Tanja painokkaasti.

– Hengellisyys kirkon puolelta tarkoittaa huolenpitoa Saapas-toiminnassa. Ja ”yhdessä” on erittäin tärkeä sana Saapas-toiminnassa, sanoo Nuoren kirkon erityisnuorisotyön sihteeri Ville Viljakainen.

– Ja Lapinlahden päättäjille sanoimme, että meidän budjetteihin ei sitten kajota, vaikka olemme yhdistäneet “luut ja lihat” eli kunnan ja seurakunnan tekemään yhdessä työtä, sillä näin saamme laadukkaampaa tulosta aikaiseksi, sanoo Tanja.

– STEA rahoittaa toimintaamme ja paikalliset Saappaat voivat anoa rahaa esimerkiksi festaripäivystyksiin, neuvoo Ville Viljakainen.

Saapastietoa

Paikallisesta toiminnasta vastaa ja sitä ohjaa seurakunnan nimeämä työntekijä. Toiminta on alle 30-vuotiaisiin kohdistuvaa, etsivän työn menetelmin toteutettua auttamis- ja sielunhoitotyötä. Päivystäjät ovat yli 18-vuotiaita koulutettuja vapaaehtoisia. Yhteistyökumppaneita ovat muun muassa: Poliisi, Katulähetys, Aseman lapset, SPR, Kriisikeskus Mobile ja yläkoulut. Saappaan toimintaa ohjaa ja koordinoi Nuori kirkko ry:n Palveluoperaatio Saappaan neuvottelukunta.

Nuoressa kirkossa voit asiasta kysyä lisää erityisnuorisotyön sihteeri Ville Viljakaiselta, ville.viljakainen(at)nuorikirkko.fi  tai 0400 105 071.

www.saapas.fi

Teksti ja kuva Pirjo Riipinen