Koululaisten Virsivisan voitto ratkaistaan Tampereella toukokuussa

Kahdeksannen valtakunnallisen Virsivisan finaali järjestetään Tampereella torstaina 4.5. Finaali kokoaa parisataa koululaista esiintymään ja ratkomaan virsiin liittyviä pähkinöitä Pispalan kirkkoon.

Virsivisaan on osallistunut tällä kaudella yli 4000 alakoulun kolmannen ja neljännen luokan oppilasta. Tampereella kisaa kahdeksan joukkuetta, jotka ovat selvittäneet tiensä finaaliin koulu-, paikallis- ja aluetason Virsivisoista. Eri hiippakuntia edustavat joukkueet tulevat ympäri Suomen.

Reformaation merkkivuosi on näkynyt vahvasti tämän kevään Virsivisassa. Finaalissa joukkueiden etukäteistehtävänä on ollut sanoittaa virsiä uudelleen – siis uudistaa kieltä ja kulttuuria. Virsilistalla on mukana Martti Lutherin virsiä sekä virsikirjan lisävihkosta mukaan poimittuja virsiä. Myös itse Martti Luther Katarina-vaimonsa kanssa saattaa osallistua Tampereen finaaliin.

”Virsi oli Lutherille keskeinen työkalu. Samoin virsi voisi olla koulussakin työkalu pohdittaessa vaikkapa uskon ja tiedon suhdetta, uskonnoille ominaista kieltä tai symboliikkaa. Lisäksi musiikki – virsikin – toimii ilmaisuväylänä yksilön tunteille ja tuntemuksille. Kaikki laulaminen myös ryhmäyttää, uudistaa ja lisää empatiakykyä. Nämä asiat löytyvät myös uudesta opetussuunnitelmasta”, kertoo musiikkikouluttaja Mari Torri-Tuominen Nuoresta kirkosta.

Virsivisan finaalin musiikista vastavat joukkueiden lisäksi Pispalan kanttorit Janne Salmenkangas, Sanna Ketola-Laine sekä Tarja Laitinen. Virsivisabändiä ohjaa Tiro Rohkimainen. Tuomaristoon kuuluvat  kirkkohallituksen musiikkiasiantuntija Teija Tuukkanen, Tampereen hiippakunnan asiantuntija Aija-Leena Ranta, kanttori Riikka Jäntti, kuoronjohtaja Jouni Rissanen sekä edellisen kauden Tampereen hiippakunnan aluevisan voittajoukkue Ylöjärveltä. Paikalla ovat myös Tampereen paikallinen suuruus Leku Leijona ja Virsitintti Tinifii! Visan juontaa Mari Torri-Tuominen.

Tilaisuus on avoin kaikille. Tervetuloa!

Virsivisan järjestää Nuori kirkko ry yhdessä Kirkkohallituksen kanssa. Opetushallitus toimii kisassa asiantuntijana. Paikallisesti visaa toteutetaan vuosittain kouluissa, seurakunnissa ja hiippakunnissa.

Nuori kirkko ry tekee lasten ja nuorten äänestä kuuluvamman sekä kirkossa että yhteiskunnassa. Koulutamme, vaikutamme, järjestämme tapahtumia, teemme digitaalista lapsi- ja nuorisotyötä, julkaisemme lehtiä ja oppaita. Noin 60 työntekijän voimin tuemme 350 jäsenseurakuntamme kasvatustyötä. Nuori kirkko syntyi Seurakuntien Lapsityön Keskuksen, PTK – Poikien ja tyttöjen keskuksen ja Nuorten Keskuksen yhdistyttyä vuoden 2017 alussa.

Lisätiedot ja joukkueiden haastattelupyynnöt: Mari Torri-Tuominen, 050 5851071, mari.torri-tuominen@nuorikirkko.fi tai tiedottaja Sohvi Hellsten, 0400 105070, sohvi.hellsten@nuorikirkko.fi.

Virsivisan finaalin joukkueet hiippakunnittain:

• Turun arkkihiippakunta: Joukkue ALA VIRRET, Matomäen koulu, Nakkila, opettaja Päivi Mäkinen, kanttori Anna Tasala
  • Helsingin hiippakunta: Joukkue Laulavat Liljat, Porvoon keskuskoulu, opettaja Marja Kamunen
  • Espoon hiippakunta: Joukkue Virsilinnut, Soukan koulu, opettaja Heli Malila, kanttori Helena Yli-Jaskari
  • Kuopion hiippakunta: Joukkue Virsiapinat, Kuopion kristillinen koulu, opettaja Tiina Nykänen, kanttori Leila Savolainen
  • Mikkelin hiippakunta: Joukkue WEE, Beckerin koulu, Kangasniemi, opettaja Riitta Svala-Jokinen, kanttori Sirkku Tolvanen
  • Lapuan hiippakunta: Joukkue Virsilinnut, Herajärven koulu, Saarijärvi, opettaja Eija Koivisto, nuorisotyöntekijä Taija Heinänen
  • Tampereen hiippakunta: Joukkue Kyyhkyset, Ylöjärven yhtenäiskoulu, opettaja Elina Kerokoski, kanttori Saara Syrjäniemi
  • Oulun hiippakunta: Joukkue Nimetön, Haukiputaan koulu, opettaja Pia Varjonen, kanttori Kaisa Säkkinen