Palveluoperaatio Saapas toimii Aurinkorannikolla

Laura Pippuri (vas.), Tuisku Pekkarinen, Kaisa Saarentola ja Camilla Lindström ovat saapaslaisia villasukkien väriä myöten.

– Kaikki lähti siitä, että Kajaanista tullut kesäharjoittelija kysyi, onko täällä Espanjan Aurinko-rannikolla Saapastoimintaa, kertoo seurakunnan lapsityössä toimiva Tuisku Pekkarinen.

– Vastasin, ettei ole. Pian meillä oli kummina Kajaanin Saapas ja syksyllä Nuoren kirkon Ville Viljakainen pitämässä meille Saapas-kurssia, kun vapaaehtoisia löytyi nopeasti.

– Ja nyt meillä on ollut Saapastoimintaa Fuengirolassa jo kolme vuotta. Aluksi päivystimme iltaisin kaduilla Saapas-liivit päällä, ja vaikka alue on iso, emme juurikaan tavanneet iltaisin ketään. Tarve olisi ollut paremminkin aamulla klo 3, sanoo yrittäjänä toimiva Kaisa Saarentola.

Sitten nuoret kertoivat, ettei heillä ole paikkaa missä kokoontua.

Saapastoimintaa Fuengirolassa

– Seurakunta antoi tilan käyttöön ja aloimme kokoontua lauantaisin Pacosin tuvalla, sanoo Tuisku Pekkarinen.

Paikalle saapuu noin 5–30 yläastelaista ja lukiolaista. Iltaa voi viettää pelaamalla vaikka pingistä tai koronaa ja katsomalla leffa. Ja aina on tarjolla iltapala ja paikalla vähintään kolme aikuista.

– Päivystämme myös Feria-juhlissa, joita on keväisin ja syksyisin, kertoo opettaja Laura Pippuri lisää Saappaan toiminnasta. – Olemme tehneet myös 22 osanottajan kanssa Suomi-seuran rahallisella avustuksella päivänmittaisen Caminito del Rey eli Kuninkaan vaelluksen vuorille Malagassa. Meitä ovat tukeneet muutkin paikalliset yhteisöt ja olemme itse keränneet rahaa toimintaan tapahtumilla ja joulumyyjäisillä.

– Ongelma vain on se, että väki vaihtuu suurelta osin puolen tai vuoden välein, eikä nuorten osalta ole jatkuvuutta toiminnassa, joten pitkäaikaisia luottamuksellisia suhteita on vaikeampi rakentaa, sanoo psykologi Camilla Lindström.

Aurinkorannikon saapaslaiset ovat tosi hyvillään, että iltoihin osallistuu paljon nuoria ja he ovat löytäneet paikan.

– Välillä nuoret kysyvät, että missä sinun Saapas-liivit on, jos ne sattuvat olemaan kotona, nauraa Kaisa.

Tuki tärkeää linjoilla pysymiseen

– Vapaaehtoisten päivät ja Viljakaisen Villeltä saama koulutus ja tuki on meille tärkeää. Se antaa jaksamista tähän vapaaehtoistyöhön ja pitää meidät Saapas-linjassa, tuumaa koko porukka lähes yhteen ääneen.

Tervetuloa tutustumaan!

– Kannattaa liittyä meidän Facebook-ryhmään Aurinkorannikon Saapas. Sitä kautta voitte ottaa meihin yhteyttä, kun tulette Aurinkorannikolle, toivovat Kaisa, Laura, Tuisku ja Camilla, jotka osallistuivat Saappaan valtakunnallisille päiville 22. – 24.9.2017 Partaharjulla, Pieksämäellä.

Teksti ja kuva Pirjo Riipinen