Huikea Kato mua! perhetapahtuma Joensuussa

Kato mua! -perhetapahtumaan Joensuussa 25.11.2017 lapsen oikeuksien viikolla  osallistui yhteensä 450 lasta ja aikuista. Kato mua! -tapahtuma on suunnattu erityisesti alakouluikäisille tytöille ja pojille ja heidän omille perheilleen. Tapahtumassa pidettiin esillä lasten oikeuksia, erityisesti kuulluksi ja nähdyksi tulemisen oikeutta. Tapahtuma järjestettiin jo kolmannen kerran.

Perhemessun alussa tervehdittiin lähellä olevia.

Päivä alkoi perhemessulla lähes täydessä Joensuun kirkossa. Saarnan pitivät pappi Katri Vilén ja lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, jolle Ella ja Iina esittivät kysymyksiä.

– Mikä on tärkeintä työssäsi? Ella kysyi viisaasti. Tärkeintä on ymmärtää lasten erilaiset äänet ja hakea sitä hyvää, mitä teissä lapsissa on, vastasi Tuomas Kurttila.

– Aikuisille sanoisin, että on oltava aikaa lapsille. Meillä jokaisella aikuisella on saman verran tunteja ja minuutteja – kyse se on vain siitä, miten me käytämme ajan. Meidän aikuisten olisi hyvä välillä ottaa mallia teistä lapista, kun osaatte olla kiireettä.

Iina tiedusteli, mitä lapsiasiavaltuutettu haluaa sanoa lapsille.

– Olkaa rohkeasti lapsia, aikuisten askareisiin ehditte sitten aikanaan. Luottakaa, että ympärillä on kuulevia aikuisia, rohkaisi Tuomas Kurttila. – Ja aikuisetkin haluavat joskus kuulla, että “kiitos iskä” tai “kiitos äiti”, vinkkasi hän lopuksi.

Pielisensuun seurakunnan 50 lasta ja nuorta Tiuku- ja Mosaiikki -musiikkiryhmästä avustivat messussa lasten ja nuorten kanttori Tiina Korhosen johdolla, urkurina toimi myös 10-vuotias Jarkko Pulkkinen.

Joensuun yhtymän kaikki kuusi seurakuntaa ja muun muassa Metsäopisto, Unicef ja Joensuun yliopiston kemian laitos, Partio ja Honkalampi-säätiö olivat mukana yhteistyöverkostossa tekemässä yhteensä yli 20 toimintapistettä.

Tarjolla oli muun muassa metsätraktorien simulaattoripiste, tankofutista, mobiiliseikkailu, aistiteltta, pakohuonepeli, kemistipiste, autorata, nallesairaala ja 10-synttärit.

Myös lapsiasiavaltuutetun ja papin kanssa oli mahdollisuus keskustella. Reformaation juhlavuoteen liittyvä Kiisin ja Taika-Petterin Armoa-esitys keräsi täyden salin kuulijoita.

Hiippakuntasihteeri Juha Antikainen, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ja Kato mua! -projektivastaava Noora Kähkönen iloitsevat tapahtuman yhteistyöverkostosta.

– Olen eka kertaa Joensuussa Kato mua -tapahtumassa. Upeaa nähdä, mitä täällä yhteistyöllä on saatu aikaiseksi! Yhteinen projekti tuo myös seurakuntia yhteen, ihasteli Tuomas Kurttila Joensuun tapahtumaa vierailtuaan monissa muissakin eri lapsen viikon tapahtumissa ympäri Suomen.

– Toivotaan, että jatkossa hiippakunnan sisällä seurakuntien osallistuminen laajenisi tällaisiin yhteisiin tilaisuuksiin ja monenlaiset yhteistyöverkostot lisääntyisivät, sanoi Kuopion hiippakuntasihteeri Juha Antikainen.

– Ja hienoa, että tilaisuus tarjotaan vielä ilmaiseksi, sanoo kouluttaja Maara Kosonen Nuoresta kirkosta.

– Tänä vuonna on mukana kaikki Joensuun yhtymän seurakunnat. Lähetimme viestiä eri järjestöille tulla mukaan tapahtumaan ja olemme löytäneet toisiamme. Toivon, että tämä on alkusysäys muillekin yhteisille projekteille, sanoo Kato mua -tapahtuman projektivastaava Noora Kähkönen.

– Parasta oli Armoa-esitys, sanoo Iiris Määttälä. – Kiva päivä, tosin ihan kaikissa pisteissä ei ehditty käydä, sanoi Jarmo-isä.

Kato mua! –tapahtuman järjestivät Luterilainen kirkko Joensuussa, Nuorikirkko ry, Itä-Suomen piiri ry ja Kuopion hiippakunta.

Teksti ja kuvat Pirjo Riipinen