Kirkon varhaisnuorisotyön satavuotista taivalta juhlistetaan ensi vuonna

100 vuotta iloa logoKirkon kouluikäisten 100 vuotta iloa -juhlavuotta vietetään vuonna 2019 seurakunnissa ympäri maan paikallisilla tyyleillä.

Kouluikäiset 7–14-vuotiaat ovat olleet aktiivisia seurakuntalaisia evankelis-luterilaisen kirkon ja sen palvelujärjestöjen järjestämissä kerhoissa, leireillä ja muissa tapahtumissa pian 100 vuotta. Ensi vuonna vietetään juhlavuotta teemalla ”100 vuotta iloa – koululaiset kirkossa”.

Juhlavuotta on alusta asti rakennettu yhdessä kouluikäisten kanssa: logon, juhlavuoden nimen ja sen ilmeen ovat suunnitelleet koululaiset itse. Logossa koululaiset matkaavat kristinuskon keskeisten arvojen, uskon, toivon, rakkauden ja rauhan, siivittäminä.

Logokilpailun voittajatyö on riihimäkeläisten kahdeksasluokkalaisten Iidan ja Mirellan suunnittelema ja piirtämä.

”Keksittiin idea joukosta erilaisia lapsia ja nuoria, ja heitettiin joukkoon kristinuskon symboleja, kuten ankkuri ja kyyhky”, kertovat seurakunnan kerhonohjaajina toimivat Iida ja Mirella”Piirsimme logon eräällä tyttöleirillä, jolla olimme isosharjoittelussa. Osallistuimme ’käydää voittaa tää’ -asenteella. Kannatti!” sanovat tytöt yhteen ääneen iloisina.

“Meille juhlavuoden järjestäjille oli alusta asti selvää, että lapset ja nuoret ovat nimenomaan juhlavuoden tekijöitä, eivät vain toiminnan kohteita. Olemme iloisia, että tämä näkyy alusta asti jo juhlailmeessä ja nimessä”, kommentoi viestinnän ja vaikuttamisen johtaja Katri Korolainen Nuori kirkko ry:stä.

Juhlavuoden “100 vuotta iloa” voittanutta nimeä ehdottivat niin ikään riihimäkeläiset Anni ja Kristiina osallistuessaan seurakunnan leirille.

”Juhlavuoden ensimmäisenä lahjana julkaisemme koululaisille suunnatun uuden YouTube-kanava Ttilan tammikuussa. Huipentumaa juhlitaan valtakunnallisesti Pisara-suurleirillä 24.–29.7.2018 Partaharjulla, Pieksämäellä. Keväällä käynnistyy myös Yö kirkossa -haastekampanja, jossa haastetaan seurakuntia mukaan viettämään marraskuussa samaan aikaan yötä omassa kirkossaan”, kertoo Kirkkohallituksen johtava asiantuntija Katri Vappula.

Juhlavuosi näkyy lisäksi myös muun muassa hiippakunnallisilla kerhonohjaajapäivillä ja varhaisnuorisotyön alueseminaareissa.

Kristillisen poika- ja tyttötyön historian alkulähteillä ovat vuonna 1919 perustetut Suomen Nuorten Kristillisen liiton (SNKL:n) Tytöt ja NMKY:n Poikien Liitto. Näiden pohjalta ponnistivat Poikien Keskus ja Tyttöjen Keskus. Poikien Keskus tavoitti parhaimmillaan noin 45 000 poikakerholaista ja Tyttöjen Keskuksella puolestaan noin 54 000 tyttöä ohjaajineen jäsenseurakuntiensa kautta. Näiden järjestöjen työtä jatkaa nykyisellään Nuori kirkko ry, joka perustettiin vuoden 2017 alussa.

Juhlavuotta koordinoivat Nuori kirkko ry ja kirkkohallituksen Kirkon kasvatus ja perheasiat -yksikkö yhteistyönä.

—-

Lisätietoja:
Katri Vappula, 050 529 8061
johtava asiantuntija, varhaisnuorisotyö ja partio, Kirkkohallitus

Katri Korolainen, 044 545 6592
johtaja, viestintä ja vaikuttaminen, Nuori kirkko ry

Juhlavuoden ilme ja logot löytyvät Sakasti-palvelusta