Ajankohtaista

Nuorisojärjestöt kannustavat äänestämään seurakuntavaaleissa yhdessä tubettaja Joona Hellmanin kanssa

 

Tällä viikolla alkaa evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaalien ennakkoäänestys. Seurakuntavaalit ovat Suomessa ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa äänioikeus on jo 16-vuotiailla. Tällä kertaa alle 30-vuotiaita nuoria on ehdolla kirkkovaltuustojen vaaleissa 814 ja seurakuntaneuvostojen vaaleissa 365. Nuorten osuus kaikista ehdokkaista on 7,3% ja se on hieman noussut vuoden 2014 vaaleista “Me nuorisojärjestöt olemme tehneet kovasti töitä nuorten kannustamiseksi mukaan seurakuntavaaleihin. On upeaa, että äänestäjillä on nyt 1179 mahdollisuutta äänestää nuorta”, iloitsee Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVIn puheenjohtaja Katri Malmi.

Lisäksi äänestämään kannustaa mm. nuorten suosikkitubettaja Joona Hellman. “Monissa seurakunnissa nuoria päättäjiä on supervähän, siksi meidän nuorten kannattaa äänestää nuoria. Nuoret ovat tulevaisuuden kirkko. — Jos seurakuntiin valitaan nuoria päätöksentekijöitä, seurakunnissa huomioidaan nuorille tärkeät asiat”, toteaa Hellman torstaina julkaistulla videollaan. Seurakuntavaalien äänestysprosentti oli viime vaaleissa valtakunnallisesti vain 15,5% eli harvempi kuin joka kuudes kirkon jäsen käytti äänioikeuttaan. Yksittäisellä äänellä on siis paljon merkitystä.

Nuoria ehdokkaista löytyy erityisesti suurista kaupungeista. Esimerkiksi Turussa nuoria ehdokkaita on 12 %, Helsingissä 15% ja Jyväskylässä 14 %. Erityisen paljon nuoria on ehdolla Kajaanissa, jossa ehdokkaista 21 % on alle 30-vuotiaita.

Äänestäminen on mahdollista 6.-10.11. esimerkiksi kauppakeskuksissa, oppilaitoksissa ja seurakuntien omissa tiloissa. Varsinainen vaalipäivä on 18.11., jolloin äänestys tapahtuu omassa kotiseurakunnassa. Seurakuntavaaleissa Suomen Partiolaiset, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry, Suomen Nuorisovaltuustojen liitto ja Suomen NNKY-liitto tekevät yhteiskampanjaa nuorten innostamiseksi seurakuntavaaleihin yhdessä Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVIn, Nuori kirkko ry:n sekä Kirkkohallituksen kanssa.

 

Tutustu ehdokkaisiin:

https://www.seurakuntavaalit.fi/vaalikone

Katso lähimmät äänestyspaikat: https://www.seurakuntavaalit.fi/aanestajalle/ennakkoaanestyspaikat

 

Lisätiedot:

Katri Malmi

puheenjohtaja, Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI

katri.malmi@helsinki.fi 050 439 5564

 

Virva Viljanen

osallisuuden asiantuntija, Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi

virva.viljanen@alli.fi, 050 302 0598

 

Riina Lumme

osallisuusasiantuntija, Suomen Nuorisovaltuustojen liitto Nuva ry

riina.lumme@nuva.fi, 044 705 7777

 

Helka Otsolampi

edunvalvonnan koordinaattori, Suomen Partiolaiset

helka.otsolampi@partio.fi, 040 7303024

 

Anne Pönni

pääsihteeri, Suomen NNKY-liitto

anne.ponni@ywca.fi, 050 366 1707

 

Sirpa Syrjä

nuorisotyön asiantuntija, Kirkkohallitus

sirpa.syrja@evl.fi, 050 4132 867

 

Tarja Liljendahl

nuorisosihteeri, Nuori kirkko ry

tarja.liljendahl@nuorikirkko.fi, 040 027 9376