Ajankohtaista

40 prosenttia nuorista ehdokkaista tuli valituksi seurakuntavaaleissa

Nuorten päätöksentekijöiden määrä lähti nousuun evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaaleissa. Nuorten osuus kaikista valituista nousi 0,3 prosenttiyksikköä: kaikki luottamushenkilöt yhteen laskien alle 30-vuotiaiden osuus oli 2014 6,1% ja näissä vaaleissa prosenttiosuus valituista nousi 6,4 prosenttiin.  Tällä kertaa kirkkovaltuustoihin valittiin 5,7% nuoria (2014 vaaleissa nuori oli 5,6%) ja seurakuntaneuvostoihin 8,5% (2014 vaaleissa 7,9%). Valtakunnallisesti alle 30-vuotiaita oli ehdolla kirkkovaltuustoihin yhteensä 814 henkeä ja valituksi tuli 319 eli 39,19 %. Seurakuntaneuvostoihin oli ehdolla 365 nuorta ja heistä 148 valittiin eli 40,55 %.

 

“Kun vaalien yleinen äänestysaktiivisuus laski, on nuorten tulos rohkaiseva. Erityisesti voimme iloita, että ehdolle lähteneet nuoret saivat vahvan mandaatin seurakuntalaisilta toimia tehtävissään”, kommentoi Suomen Partiolaisten yhteiskuntasuhdevaliokunnan puheenjohtaja Jari Nieminen.

 

Usealla paikkakunnalla nuoret nousivat myös paikkakuntansa ääniharaviksi. Juuan seurakunnan äänikuninkaaksi nousi 24-vuotias Jussi Huttunen. “On kyllä käsittämätön olo. Jännitti vähän, että pääseekö edes lävitse, niin ei usko todeksi, että päädyin vieläpä äänikuninkaaksi. Tämä ei ole pelkkä luottamustehtävä meikäläiselle. Seurakunta on mulle rakas ja mä tahdon kehittää sitä“, summaa Huttunen tuntemuksiaan valintaa seuraavana päivänä.

Allianssin puheenjohtaja, jatkokaudelle valittu Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen Elisa Gebhard kertoo seurakuntavaalien tärkeydestä: https://www.youtube.com/watch?v=ZsymSQ1_sxY&feature=youtu.be

Samoilla linjoilla on 23-vuotias Reetta Suonpää Jyväskylästä: “Olen tosi onnellinen! Edellisissä vaaleissa Jyväskylästä pääsi yksi alle 30 vuotias ja nyt viisi. Haluan, että lasten ja nuorten ääni kuuluu seurakunnan päätöksenteossa, että partiolaisten ja vapaaehtoisten merkitys tunnustetaan.”

 

Seurakuntavaalit ovat ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa jo 16-vuotiailla on äänioikeus. Alle 18-vuotiaiden äänestysaktiivisuus vaihteli suuresti. Suomen ahkerimmin äänestäneen Kinnulan seurakunnan nuoret löivät myös osaltaan ennätyksiä: 16-17-vuotiaiden äänestysprosentti oli huikeat 51,5%. Kinnulan äänestysprosentti oli koko väestön osalta 48,1%. Mikkelissä nuoret olivat aktiivisempia äänestäjiä  kuin mikkeliläiset keskimäärin: kokonaisäänestysprosentti oli 12,2%, mutta 16-17 vuotiaista tytöistä äänesti 16% ja pojista 11%.

 

Seurakuntavaaleissa yhteistyötä tehneet nuorisojärjestöt jatkavat yhteistyötä nuorten luottamushenkilöiden tukemiseksi. Joulukuussa järjestetään nuorille, uusille luottamushenkilöille suunnattu webinaari seurakuntavaikuttamisesta. Lisäksi 15.-17.3.2019 on luvassa nuorten luottarien koulutusviikonloppu Pieksämäellä, Partaharjun toimintakeskuksessa.


Lisätiedot:

Katri Malmi

puheenjohtaja, Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI

katri.malmi@helsinki.fi 050 439 5564

 

Virva Viljanen

osallisuuden asiantuntija, Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi

virva.viljanen@alli.fi,  050 302 0598

 

Riina Lumme

osallisuusasiantuntija, Suomen Nuorisovaltuustojen liitto Nuva ry

riina.lumme@nuva.fi, 044 705 7777

 

Helka Otsolampi

edunvalvonnan koordinaattori, Suomen Partiolaiset

helka.otsolampi@partio.fi, 040 7303024

 

Anne Pönni

pääsihteeri, Suomen NNKY-liitto

anne.ponni@ywca.fi, 050 366 1707

 

Sirpa Syrjä

nuorisotyön asiantuntija, Kirkkohallitus

sirpa.syrja@evl.fi, 050 4132 867

 

Tarja Liljendahl

nuorisosihteeri, Nuori kirkko ry

tarja.liljendahl@nuorikirkko.fi, 040 027 9376