Ajankohtaista

Pääsiäiskurssilla Walesissa

Jokavuotinen EF:n (European Fellowship of Christian Youth) järjestämä viikon kestävä pääsiäiskurssi saatiin tänäkin vuonna kunnialla päätökseen. Kurssi oli tänä vuonna aikavälillä 14-21.4.2019 Walesissa ja isäntäjärjestönä toimi BBGA (Boys’ Brigade & Girls Accosiation UK). Kurssin teemaksi oli valikoitunut ”Agree to Disagree”, joka tarkemmin sisälsi mm. kulttuurien vaikutusta kommunikointiin ja toistemme ymmärtämiseen, monimuotoisuutta, kommunikointi- ja keskustelutaitoja konfliktinhallintaa sekä erilaisuuden näkeminen voimavarana. Viikko vietettiin yhdessä reilun 30 -päisen joukon kanssa, johon kuului 25 osallistujaa, 6 tiimiläistä ja 2 isännöijäjärjestön edustajaa. Yhteensä osallistujia oli kurssilla jopa kymmenestä eri maasta – Suomesta, Englannista, Liettuasta, Romaniasta (Transilvaniasta), Tanskasta, Islannista, Maltalta, Belgiasta, Slovakiasta ja Italiasta! Suomesta mukana oli kaksi osallistujaa ja yksi suunnittelutiimiläinen.

Poikkeuksellisesti kurssi oli ikään kuin pari päivää pidempi kuin normaalisti, sillä osallistujat yöpyivät yhden extrayön sekä kurssin alku- että loppupäässä Lontoossa, josta yhdessä reissattiin kolmessa minibussissa Walesin kauniisiin maisemiin useampi tunti. Lontoossa osallistujat ja tiimi saivat nauttia BB:n päämajan majoituksessa ihastuttavassa kurssikeskuksessa Felden Lodgessa! Lontoon vilskeestä pääsimme maisemanvaihdokseen Walesin maaseudun vehreyteen vuorien ja lampaiden keskelle Snowdownian kansallispuistoa, Bryn-y-Moelin kurssikeskukseen.

Ensimmäisestä päivästä lähtien ryhmä hitsautui yhteen upeasti ja kurssilla vallitsi yhteisöllinen välittäminen ja lämmin ilmapiiri koko yhteisen matkamme ajan. Lentäväksi lauseeksi nousi ”No outsiders” vierailijapuhujan Andrew Moffatin myötä, joka esitteli tärkeää työtään, jota hän tekee kouluilla Britanniassa yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden puolesta. Päivät rakentuivat suunnittelutiimin tekemän ohjelman ympärille, jonka rungon loivat työskentelysessiot, ruokailut, pienryhmä- ja kansallisryhmätapaamiset sekä rukoushetket. Saimme nauttia osallistujien ja heidän kansallisuuksien annista pelien ja leikkien ja rukoushetkien muodossa. Oman järjestön käytäntöjen ja aktiviteettien jakaminen vahvisti entisestään kurssin teemaa erilaisuudesta ja siitä, kuinka asioita voidaan tehdä monella tavalla monien kulttuurien edustajien kanssa. Toisilta oppiminen koettiin yhdeksi parhaaksi anniksi koko kurssista ja löysimme paljon kulttuuri eroja ylittäviä yhdistäviä tekijöitä.

Intensiivisen viikon keskellä kävimme päiväretkellä tutustumassa Walesiin lähiympäristön nähtävyyksissä, kuten Harlechin linnassa, Barmouthin merenranta kylässä ja kaivosteollisuudesta tunnetussa Blaenau Ffestiniogssa. Päivä oli todella onnistunut ja sisälsi pieniä tehtäviä kansainvälisissä pienryhmissä sekä vapaa-aikaa ja tietysti mahdollisuuden tutustua paikalliseen kulttuuriperintöön. Sääkin suosi mahtavasti ja saimme nauttia parinkymmenen asteen auringonpaisteesta. Koko viikon ajan keli parani päivä päivältä brittiläisestä perusharmaasta tihkusateesta kevät auringon lämpöön.

Kurssin lopulla osallistujat mainitsivat useita asioita, mitä oppivat ja ottavat mukaansa kurssilta paikallisiin järjestöihinsä ja omaan elämäänsä. Sisältöön liittyen mainittiin mm. keskustelu- ja argumentointitaidot sekä kompromissien etsintä. Sessioissa pohdittiin viikon aikana mm. haasteita, joita kohtaamme arkielämässä mielipiteiden ja arvojen törmätessä toisten ihmisten kanssa ja etsimme ratkaisuja, miten näitä tilanteita voisi lähestyä ja erilaisia näkökulmia ottaa huomioon niin, että pystymme silti työskentelemään yhdessä. Kuunteleminen, kunnioitus, avoin mieli ja toisen asemaan asettuminen ja kiinnostus muita ihmisiä ja heidän taustojaan kohtaan koettiin tärkeiksi työvälineiksi ymmärryksen ja yhteistyön edistämiseksi. Kurssin merkityksellisyydestä kertoo sekin, miten viimeisenä iltana käydessämme kierrosta asioista, jotka jäävät elämään kurssin jälkeenkin mainittiin päivien aikana solmitut uudet ystävyyssuhteet ja verkostot. Kurssi oli onnistunut ilmentämään viestiään erilaisuuden rikkaudesta, sillä useammat kiittelivät sitä, miten saivat olla aidosti ja vapaasti oma itsensä tässä ympäristössä.

Teksti ja kuva: Nelli Marjakangas

Leirillä olivat mukana myös Tuuliina Lehto ja Suvi Tuisku, jotka muistelevat kokemaansa näin:

Saimme viettää mahtavan viikon Walesissa pääsiäiskurssilla. Kuulimme kurssista seurakuntamme nuorisotyönohjaajalta, joka kannusti meitä lähtemää sinne. Voimme sanoa, että kurssi antoi mahtavan mahdollisuuden tutustua eri kulttuureihin ja muodostaa uusia elinikäisiä ystävyyssuhteita. Ihmiset olivatkin todella ystävällisiä sekä avoimia ja heihin oli todella helppo tutustua. Vaikka yksin matkustaminen jännitti alussa, tiesimme kuitenkin, että meitä odotettiin kohteessa. Muutenkin kurssi oli järjestetty erinomaisesti ja meistä pidettiin hyvää huolta.

Suosittelemme todella Easter Course:a isostoiminnasta kiinnostuneille, sillä kurssilla me opittiin monia uusia pelejä ja leikkejä sekä tulemaan toimeen erilaisten ja eri ikäisten ihmisten kanssa. Kurssi sisälsi paljon mielenkiintoisia luentoja ja ajattelua herättäviä keskusteluita.
Joka päivä oli oma aihe, josta meille kerrottiin ja sen jälkeen siitä keskusteltiin kansainvälisissä ryhmissä.
Parasta kurssilla oli ryhmissä tehdyt esitykset tai näytelmät eri aiheista, jokaisen maan omat iltahartaudet sekä ihmiset. <3

Kannustamme kaikkia lähtemään mukaan kurssille, jotka vähääkään miettii lähtemistä. Uskomme, että tulet viettämään ikimuistoisen viikon, ainakin me vietimme.