Ajankohtaista

Lapset ja nuoret uudistavat kirkkoa luovasti- kirkolliskokous kohtasi lapset ja nuoret istuntoviikollaan Turussa

Yhdenvertaisuus, ilmastokysymykset, seksuaalisuus ja sukupuolisuus, nykyajan uskonnollisuus, eri ikäisten lasten ja nuorten osallisuus ja mahdollisuudet vaikuttaa ja toimia kirkossa.

Nämä olivat keskeisiä puheenaiheita kun Kirkolliskokous kohtasi lapset ja nuoret Turun taide- ja toimintatalo Vimmassa torstaina 9.5.2019. Paikalle oli saapunut kirkolliskokouksen vieraaksi yli 30 nuorta eri puolelta suomea, lisäksi kuultiin lasten ja nuorten videoviestejä ja kysymyksiä edustajille.

Rentoutta ja vauhtia yhteiseen tilaisuuteen toi partiolippukunta Louhen tyttöjen vetämä matolaululeikki sekä yhdessä lauletut nuorten veisut, joita säesti turkulainen Lampunvarjostin -musiikkiryhmä. Illan aluksi nuoret aikuiset Tanja Holm ja Vilma Saarinen muistuttivat, ettei nuori ole keskeneräinen aikuinen tai keskeneräisempi kristitty kuin aikuinen ja kannustivat kirkolliskokousedustajia käyttämään rohkeasti mahdollisuuksiaan vaikuttaa siihen, että lapset ja nuoret tuntevat olonsa kotoisaksi kirkossa. He toivoivat, että seurakunnassa ja kirkossa lapsia ja nuoria kuultaisiin ikäryhmälleen ominaisin tavoin ja monipuolisin metodein: nuoria voi kuulla vaikkapa vaikuttajaryhmien kautta, lapsia enemmän toiminnallisilla menetelmillä.

Illan keskustelut toteutettiin pajatyöskentelyinä. Yhdessä pajoista kirkolliskokousedustajat pääsivät myös tiivistämään vastauksensa nuorten kysymyksiin instavideoille. Kaikissa pajoissa keskustelu oli vilkasta ja monipuolista. Kohtaaminen oli osallistujilleen monin tavoin merkityksellinen. Nuoret kokivat, että kirkolliskokousedustajat olivat aidosti kiinnostuneista heidän ajatuksistaan. Kirkolliskokousedustajat puolestaan olivat vaikuttuneita muun muassa siitä, kuinka nuoret ovat halukkaita sekä sitoutumaan kirkkoon että haluavat vaikuttaa sen toimintaan ja tulevaisuuteen.

Nuoret kutsuivat kirkolliskokousedustajat jatkamaan keskustelua ensi kevään Nuorten tulevaisuusseminaariin Tampereelle. Seminaariin kutsutaan kaksi nuorta edustajaa jokaisesta seurakunnasta visioimaan tulevaisuuden kirkkoa.

Illan päätteeksi arkkipiispa Tapio Luoma kommentoi näkemäänsä ja kokemaansa toteamalla, että lasten luovasta näkökulmasta maailmaan voi saada uutta myös aikuisen ajatteluun. Luoman mukaan nuoret puolestaan kaipaavat yhteisöä yksilöille eli yhteisöllisyyttä, jossa kokevat olevansa tervetulleita sellaisina kuin ovat.

Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Kirkon kasvatus ja perheasiat, Kyrkans central för det svenska arbetet, Nuori kirkko ry ja Seurakuntaopisto.

Vilma Saarisen ja Tanja Holmin puheeseen voi tutustua NAVI-ryhmän blogissa.

 

Teksti: yhteistyössä nuoret somettajat Iiro Pääkkönen, Miika Silvennoinen sekä nuorisosihteeri Tarja Liljendahl
Kuvat: Miika Silvennoinen, Iiro Pääkkönen.