Ajankohtaista

Maailman koululaisten ilmastokokous järjestettiin Suomessa – Nuori kirkko kummina!

Nuori kirkko ry toimi Suomessa 29.5. – 5.6. 2019 ensimmäistä kertaa järjestetyn Maailman koululaisten ilmastokokouksen (World Summit of Students for Climate) kummina. Kokoukseen osallistui 135 14-17-vuotiasta oppilasta ja 100 opettajaa 70 eri maasta. Nuoren kirkon kummioppilaita olivat egyptiläiset koululaiset Ahmed (16v) ja Jana (14v). Kokouksen suojelijana toimi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Maailman koululaisten ilmastokokouksen tärkein tavoite on saada nuorten ääni kuuluviin ilmastoasioissa ja käynnistää pitkäaikainen koulujen kampanja hiilidioksidipäästöjen sitomiseksi metsiin. Kampanjan aikana on tarkoitus istuttaa puita niin paljon, että ne sitovat 3 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuoteen 2025 mennessä.

Puiden istuttamisen tärkeydestä puhuivat myös Jana ja Ahmed sekä heidän opettajansa Ezzat. “Ilmastonmuutos on näkynyt Egyptissä konkreettisesti esimerkiksi viimeisen kuukauden aikana, kun kärsimme tukalista 40-50 asteen lämpöaalloista”, Ahmed kertoi vakavana. “Pyrkimyksenä on istuttaa jopa miljoona puuta Egyptiin, jotta voisimme taistella ilmastonmuutosta vastaan”, jatkoi Ezzat.

Kokous rohkaisee maailman koululaisia aktiiviseen toimintaan. Opettajille se tarjoaa työpajoja kehittää ilmastokasvatuksen pedagogiikkaa sekä opiskella kiertotalouden mahdollisuuksista. Kokouksen ohjelma järjestettiin yhteensä kolmessa eri kohteessa: Liperissä, Joensuussa ja Helsingissä. Viikon aikana koululaiset muotoilivat omat, erittäin konkreettiset ideat ja toimenpide-ehdotuksensa ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Suunnitelmat esiteltiin päätöstilaisuudessa Helsingin kaupungintalolla 5.6.2019, ja ne keräsivät kehuja Suomen ympäristöministeriötä myöten.

Nuoren kirkon viestintäjohtaja Johanna Pietiläinen ja kansainvälisten asioiden harjoittelija Sami Huttunen osallistuivat päätöskokoukseen.

Nuorelle kirkolle ilmastokummina toimiminen on luontevaa, onhan Suomen evankelisluterilainen kirkkokin sitoutunut hiilineutraaliuden tavoitteeseen vuoteen 2030 mennessä. Kuten kummioppilaamme kertoivat, ilmaston muuttuminen näkyy jo, joten yhteistyötä tarvitaan niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasollakin, ennen kuin on liian myöhäistä. Nuorten esittelemät konkreettiset toimenpiteet olivat valtavan upeita, ja todella toivon, että heidän ääntään kuullaan tässä yhteisessä työssä”, summasi viestintäjohtaja Johanna Pietiläinen koululaisten ilmastokokouksen antia.

Lisätietoja: viestintäjohtaja Johanna Pietiläinen (044 545 6592, johanna.pietilainen (a) nuorikirkko.fi)