Ajankohtaista

Enemmän kuin unelma onnesta – SuomiAreenan avauspäivänä sukelletaan nuorten osallisuuteen

Mitä nuorten osallisuus on ja miten se toteutuu Suomessa? Nuoret, päättäjät, osallisuuden asiantuntijat ja yleisö pohtivat tätä heti SuomiAreenan avauspäivänä. Nuori Kirkko ja Porin kaupunki järjestävät maanantaina 15. heinäkuuta kello 14.30–15.30 kaupungintalon pihalla keskustelutilaisuuden “Enemmän kuin unelma onnesta – sukellus nuorten osallisuuteen Suomessa”.

Mistä keskustelussa on kysymys? “Halusimme lähteä pohtimaan nuorten osallisuutta mahdollisimman monesta eri näkökulmasta, ja nuoria itseään osallistaen. Keskustelun pohjustuksena teimme porilaisille nuorille kyselyn osallisuuden onnistumisista ja kehittämiskohteista niin Porissa kuin laajemminkin Suomessa, ja saimme siihen huimat 533 vastausta. Vastauksissa korostui selvästi se, että nuorilla on paljon sanottavaa, halua ja mielenkiintoa olla mukana itseään koskevien asioiden valmistelussa, vaikuttamisessa ja päätöksenteossa.” summaa Porin kaupungin viestintäsuunnittelija ja osallisuusagentti Elli-Mari Sulonen tapahtuman taustaa.

Aiheemme on ajankohtainen myös uuden hallitusohjelman myötä. Hallitusohjelmassa linjataan, että tulevan valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman (vanupo) pääteemaksi otetaan nuorten syrjäytymisen ehkäisy sekä osallisuuden vahvistaminen, joten toivomme, että keskustelu herättää ajatuksia siitä, miten eri tahoilla voisimme toteuttaa nuorten osallisuutta entistä paremmin” kommentoi Nuoren kirkon vs. viestintäjohtaja Johanna Pietiläinen.  “Toivotammekin kaikki aiheesta kiinnostuneet, mutta luonnollisesti erityisesti nuorisoministeri Annika Saarikon lämpimästi tervetulleeksi seuraamaan ja kommentoimaan keskustelua!

Nuorten osallisuutta käsitellään keskustelussa niin nuorten, päättäjien, asiantuntijoiden kuin yleisönkin ajatusten kautta. Nuorten näkökulmia osallisuuteen ovat jakamassa somepersoona Saana Boelius, Porin nuorisovaltuuston puheenjohtaja Anni Halminen ja Porin Teljän seurakunnan isonen Juuso Rosenqvist.

Asiantuntijanäkemyksiä osallisuuden toteutumisesta ja toteuttamisesta tulevat esittelemään

Porin kaupungin viestintäsuunnittelija ja osallisuusagentti Elli-Mari Sulonen, Nuoren kirkon toiminnanjohtaja Sami Ojala sekä kehittämiskeskus Opinkirjon asiantuntija Saana Palamaa.

Päättäjien ajatuksia nuorten osallisuudesta kertovat arkkipiispa Tapio Luoma, Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen ja lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen.

Tilaisuuden juontaa Sitran johtava asiantuntija Kalle Nieminen.

Keskustelu käydään Sitran kehittämän Erätauko-dialogin menetelmin. Keskustelusta ei siis suoraan synny valmiita ratkaisuja tai päätöksiä, vaan aidon dialogin kautta tavoitellaan yhteisen ymmärryksen lisäämistä siitä, miten nuorten osallisuus Suomessa tällä hetkellä toteutuu. Näin ollen keskustelu ei ole perinteinen paneelikeskustelu valmistelluin puheenvuoroin, vaan tavoitteena on aito vuorovaikutus.

Lämpimästi tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan Porin kaupungintalon pihalle!

Tilaisuuden facebook-tapahtuman löydät osoitteesta https://www.facebook.com/events/859616634410787/

Lisätietoja:

Johanna Pietiläinen
Vs. johtaja, viestintä ja vaikuttaminen, digityö, markkinointi ja IT
Nuori kirkko
johanna.pietilainen@nuorikirkko.fi
044 545 6592

Elli-Mari Sulonen
Viestintäsuunnittelija
Porin kaupunki
elli-mari.sulonen@pori.fi
044 701 9783