Pisara-leirin kutsuvierastilaisuudessa puhumassa piispa Seppo Häkkinen ja vierailemassa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen

Pisara-leirillä järjestettiin perjantaina 26.7.2019 kutsuvierastilaisuus kirkolliskokousedustajille, leiriä tukeneille ja muille sidosryhmille. Tapahtuman tavoitteena oli esitellä heille kirkon varhaisnuorisotyötä ja sen taustoja sekä tutustuttaa vieraat elämyksellisesti lasten, nuorten ja perheiden leirielämään Partaharjulla.

Tilaisuudessa kerrottiin Kirkon kasvatus ja perheasioiden yksikön kanssa yhteistyössä toteutettua “100 vuotta iloa – koululaiset kirkossa” -juhlavuodesta, jonka päätapahtumana leiri toimii. Kirkon kasvatus ja perheasioiden yksikön asiantuntija Katri Vappula nosti päivän evankeliumista ajatuksia Pietarin kalansaaliista ja pohti, kuinka kirkon varhaisnuorisotyö voi joskus tuntua samalta kuin Pietarin kalareissu: yritämme kaikkemme, mutta välillä saalista on vaikeaa saada. Silti nimenomaan Pisara-leirin kaltaiset tapahtumat osoittavat, että kirkossa tehdyllä koululais- ja nuorisotyöllä on suuri merkitys valtakunnallisestikin.

Piispa Häkkinen korosti Partaharjun leirien merkitystä

Piispa Seppo Häkkinen puolestaan johdatti kuuntelijat Partaharjun historiaan, jossa hän toi hienosti esille Partaharjulla järjestettyjen monien leirien merkitystä. Vuodesta 1951 järjestetyt suurleirit ovat antaneet monenlaisia eväitä elämään osallistujille niin hyvien tapojen kuin monenlaisten harrastustoimintojen muodossakin, välittäen samalla paitsi leiritraditioita, myös kristinuskon sanomaa ja merkitystä.

Piispa Häkkisen esille nostamat, Poikien Keskuksen pitkäaikaisen toiminnanjohtajan opetusneuvos Pentti Tapion, “Iso-Parran”, sanat Partaharjun merkityksestä varhaisnuorisotyössä pätevät myös Pisara-leirin kohdalla: ”Tärkeintä kaikilla leireillä, kursseilla ja opistossa on Partaharjun hengen aistiminen ja oppiminen. Se merkitsee elämistä sovinnossa itsensä, lähimmäisten, luonnon ja Jumalan kanssa meille annetussa kauniissa isänmaassa.” Piispa Häkkisen puheenvuoron kutsuvierastilaisuudessa pääset lukemaan kokonaisuudessaan täältä

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen jututti lapsia

Varsinaisen puheohjelman jälkeen kutsuvieraat pääsivät kiertämään eri alaleireissä. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen vieraili kierroksellaan Nuorten leirissä Kivilässä sekä Purolan, Savulan ja Perhelän leireissä. Pekkarinen jututti kierroksellaan paljon alaleirien lapsia ja nuoria sekä ihasteli yleisesti koko suurleirin eri osien jo muutamassa päivässä yhteenhitsautunutta toimintaa, jossa jokainen osio toimii, kuten muurahaiskeossa konsanaan.

Leirin jumalanpalvelus nähdään 4.8. televisiossa

Lapset ja nuoret osallistuivat monin eri tavoin leirin perjantai-illan jumalanpalveluksen toteuttamiseen isolla iltanuotiopaikalla. Lapset olivat merkittävässä roolissa kuorossa ja nuoret esiintyivät Jeesuksen opetuslapsina. Kolehtina kerättiin suuri Pietarin kalansaalis leiriläisten tekemistä pärekaloista. Jumalanpalvelus televisioitiin ja sen voi katsoa sunnuntaina 4.8. klo 10 TV1:ltä.

Pisara-leirillä monia tukijoita

Leiriläisten ilmaispaikkoja ja RantaPisara-ohjelmaa ovat tukeneet useat yhteisöt, yritykset ja yksityiset: Aino ja Heikki Väänäsen säätiö,  Tunkelon säätiö, Olvi-säätiö, Kirkon kasvatus ja perheasiat, InnerWheel Pieksämäki, Zonta Club of Pieksämäki, LC Pieksämäki/Pieksättäret, LC Jäppilä, Nuoren kirkon piirit, Narvi, Rautanet Ysirauta Pieksämäki ja Vesa Paloniemi. Leirin järjestäjät kiittävät leiriä tukeneita!

Leirin pääjärjestäjä on Nuori kirkko ry yhdessä Nuoren kirkon piirien, Kirkon kasvatus ja perheasiain yksikön, hiippakuntien ja paikallisseurakuntien, Suomen Lähetysseuran ja Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-nuorisoverkosto kanssa. Leiri järjestetään 24.–29.7.2019 Partaharjulla, Pieksämäellä.