Ajankohtaista

Intoa ja ideoita Nuoren kirkon vuoden 2020 koulutuksista

Nuori kirkko yhteistyökumppaneineen tarjoaa vuonna 2020 jälleen laajan kattauksen koulutuksia kirkon kasvatuksen työntekijöille. Monipuolisesta tarjonnastamme löytyy inspiroivia koulutuksia niin varhaiskasvatuksen ammattilaisille kuin kouluikäisten ja nuortenkin kanssa työskenteleville.

Koulutuksemme tarjoavat kirkon kasvatuksen työntekijöille mahdollisuuden paneutua erilaisiin ajankohtaisiin teemoihin käytännöllisistä ja teoreettisista näkökulmista. Samalla koulutuksissa jaetaan kokemuksia ja ideoita yhdessä muiden ammattilaisten kanssa.

– Monet koulutustemme osallistujat ovat kokeneet erityisen antoisaksi mahdollisuuden kuulla hyvistä käytännöistä eri puolilta Suomea, sanoo Nuori kirkko ry:n koulutussuunnittelija Sanna Jattu

 

Tilauskoulutukset tuovat innostusta työyhteisöihin

– Yhä useammat seurakunnat tilaavat koulutuksen omalle työyhteisölleen. Kun koulutus toteutetaan omassa seurakunnassa, yksittäisten työntekijöiden ammattitaidon lisäksi koko työyhteisön osaaminen karttuu. Oman paikkakunnan tilauskoulutus on tehokas tapa osaamistarpeisiin – lisäksi ne ovat kustannustehokkaita, kun työntekijöitä ei tarvitse lähettää kauemmas koulutukseen, kuvaa Sanna Jattu.  

– Työyhteisössä toteutuvissa koulutuksissa osaaminen juurtuu omaan seurakuntaan, kun kaikilla vahvistuu sama osaaminen. Lisäksi yhteisen keskustelun myötä koulutuksessa rakentuu yhteistä ajattelua ja yhteisiä toimintatapoja. Olemme saaneet seurakunnista myönteistä palautetta myös siitä, että työyhteisön koulutus on vahvistanut myönteistä työilmapiiriä, kertoo Sanna Jattu. 

Tilauskoulutuksen rakentaminen alkaa sen pohtimisesta, millaista osaamista seurakuntaan tarvittaisiin lisää. Koulutukseen voi hyvin kutsua mukaan myös lähiseurakuntien, rovastikunnan tai hiippakunnan työntekijöitä. Esimerkiksi vuorovaikutustaitojen ohjaajakoulutuksiin voi hyvin kutsua mukaan myös seurakunnan yhteistyökumppaneiden työntekijöitä esimerkiksi kunnasta tai järjestöistä.

Vuonna 2020 Nuori kirkko tarjoaa 37 erilaista koulutusta omaan seurakuntaan tilattavaksi. Koulutukset räätälöidään vastaamaan pituudeltaan ja sisällöiltään seurakunnan toiveita. 

– Kannattaa ottaa yhteyttä kouluttajiimme ja keskustella siitä, millainen koulutus sopisi omalle seurakunnalle parhaiten, rohkaisee Sanna Jattu. 

 

Ideat liikkeelle valtakunnallisissa koulutuksissa 

Seurakuntien osaamisen kehittämisessä on edelleen tärkeä paikka niillä koulutuksilla, joihin työntekijät hakeutuvat eri seurakunnista. Näitä koulutuksia Nuori kirkko tarjoaa vuonna 2020 47 kappaletta usealla eri paikkakunnalla. 

– Toisinaan tekee hyvää ottaa etäisyyttä omaan työyhteisöön ja arkiseen ympäristöön ja kuulla uusia tuulahduksia niin kouluttajilta kuin muilta osallistujilta, sanoo Sanna Jattu.  Näissä koulutuksissa voi syventää omaa osaamistaan liittyen esimerkiksi musiikkiin, kerhotoimintaan, spiritualiteettiin tai luontoon. Ammatillisissa kohtaamisissa ollaan koolla erityisen ajankohtaisten aiheiden äärellä. 

Vuoden 2020 koulutuksemme löytyvät uudelta koulutussivustoltamme osoitteesta koulutukset.nuorikirkko.fi. Koulutuksia on helppo etsiä esimerkiksi ikäkausien tai koulutuksen teeman mukaan. Useimmista koulutuksista voidaan räätälöidä myös tilauskoulutus omaan seurakuntaan.  

– Muuttuvassa toimintaympäristössä kannattaa pitää huolta siitä, että osaaminen pysyy ajantasalla, sanoo Sanna Jattu.