Ajankohtaista

Nuorten ja päättäjien kohtaaminen kirkossa – työkaluja ja ideoita tarjolla

Toukokuun 2019 kirkolliskokouksessa otettiin askeleita nuorten vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseksi, kun kirkkohallituksen esitys asiasta äänestettiin edelleen lakivaliokuntaan. Esityksen tavoittelema muutos velvoittaisi seurakuntia perustamaan nuorten eli alle 29-vuotiaiden konfirmoitujen seurakunnan jäsenten vaikuttajaryhmän. Ryhmän voisi perustaa joko yksin tai naapuriseurakunnan kanssa, mutta yhtälailla ryhmä voisi olla yhteinen seurakuntayhtymälle tai rovastikunnalle.

Samaisen kirkolliskokouksen yhteydessä kirkolliskokousedustajat kohtasivat lapsia ja nuoria iltaistunossaan. Edustajat totesivat, että on tärkeää luoda tilanteita, jossa nuoret ja päättäjät kohtaavat toisiaan.  “Helposti ajatellaan vain stereotyyppisesti, että ‘aikuiset ihmiset ajattelee näin ja nuoret näin’. Nuorten ja päättäjien tapaamisissa näitä streotypioita päästään rikkomaan”, toteaa nuori aikuinen Saara Alamäki Joensuusta.

Kirkolliskokouksen päätöksen myötä Nuori kirkko on yhdessä Nuorten aikuisten vaikuttajaryhmän NAVI:n ja Kirkkohallituksen kanssa laatinut materiaalivihkon sekä erilaisia toimintaharjoituksia nuorten ja päättäjien välisten tapaamisten helpottamiseksi. 

 “Materiaalin tavoitteena on innostaa ja antaa seurakunnille työvälineitä nuorten ja päättäjien yhteentuomiseksi. Jokaisessa seurakunnassa on omat ajankohtaiset teemansa ja paikalliset kysymykset, joihin pureutua. Laatimamme materiaalin avulla toiminnan aloittaminen ja liikkellelähtö on helpompaa”, kertoo nuorisosihteeri Tarja Liljendahl. 

Seurakuntien onnistumisiin päästäneen pureutumaan jo tulevan vuoden maaliskuussa järjestettävässä seuraavassa Nuorten tulevaisuusseminaarissa. Tuota ennen onkin erityisen tärkeää, että seurakunnat jakavat omia kokemuksia ja ideoitaan toisilleen pitkin talvea. Nyt julkaistussa materiaalissa on esitelty muun muassa Malmin seurakunnan malli tilaisuuden toteuttamiseksi, jota voi jo sellaisenaan hyödyntää.  

Lisäksi on hyvä muistaa, että Nuori kirkko tarjoaa seurakunnilla apua ja tukea toiminnan aloittamiseen. Esimerkiksi vuosittain järjestettävän Nuorten tulevaisuusseminaarin valmistelijoista ja NAVI-ryhmän jäsenistä löytyy paljon kokeneita nuoria osallisuuden asiantuntijoita, jotka tulevat mielellään vierailuille seurakuntiin sekä jakamaan vinkkejä ja hyviä, toimivia käytäntöjä. Kannattaa tietysti muistaa myös, että tapahtumia pitää tehdä oman seurakunnan näköisesti ja matalalla kynnyksellä. Tärkeintä on lähteä liikkeelle!” kannustaa Tarja Liljendahl.

Nuorten osallisuusmateriaaliin pääsee tutustumaan suomeksi osoitteessa naviryhma.fi/kohtaaminen ja ruotsiksi osoitteessa naviryhma.fi/sv/möten

Lisätietoja:

nuorisosihteeri Tarja Liljendahl (040 027 9376, tarja.liljendahl@nuorikirkko.fi)

Kuvat: Mika Savolainen