Ajankohtaista

Nuorten vaikuttajaryhmät ovat valtava mahdollisuus seurakuntien tulevaisuudelle

Kirkolliskokous hyväksyi tänään 7.11.2019 esityksen siitä, että nuorten vaikuttajaryhmä perustetaan jokaiseen evankelis-luterilaiseen seurakuntaan. Nyt hyväksytty muutos kirkkojärjestykseen tukee lapsivaikutusten arviointia seurakuntien työssä hyvin käytännönläheisesti.  Päätös nuorten vaikuttajaryhmistä astuu voimaan samaan aikaan uuden kirkkolain kanssa.

Vaikuttajaryhmät perustetaan yhdessä nuorten kanssa miettien, mikä on paikallisesti tarkoituksenmukaista. Ei siis ole vain yhtä annettua mallia toteuttaa vaikuttajaryhmiä. Sellainen on mahdollista perustaa myös yhdessä useamman seurakunnan kanssa.

“Oleellista on rakentaa ryhmät yhdessä nuorten kanssa ja siten, että nuorten osallisuus toteutuu sekä toiminnassa että hallinnossa”, painotti kirkolliskokousedustajana toimiva Nuoren kirkon toiminnanjohtaja Sami Ojala.

Nuorten aikuisten vaikuttajaryhmä NAVIn puheenjohtaja Vilma Saarinen iloitsi tuoreeltaan kirkolliskokouksen linjauksesta: “Nuorten vaikuttajaryhmät ovat parhaimmillaan monikäyttöisiä kanavia: Nuoret voivat suunnitella nuortenleirin ohjelman, antaa lausunnon jumalanpalveluselämän uudistuksesta ja osallistua nuorisotyön papin rekrytointiin. Juuri tällaista tukea seurakuntien työntekijät ja luottamushenkilöt tarvitsevat.”

“Olen valtavan iloinen tämän merkkipaalun toteutumisesta. NAVI on Nuoren kirkon ja sitä ennen Nuorten keskuksen kanssa tehnyt yli 20 vuotta töitä nuorten osallistumis- ja  vaikuttamismahdollisuuksien parantamisen puolesta. Tämä päätös on yksi iso etappi ja suuri saavutus pitkällä matkalla, joka jatkuu edelleen.” kommentoi puolestaan Nuoren kirkon nuorisosihteeri Tarja Liljendahl.

Työkaluja nuorten vaikuttajaryhmien toiminnan käynnistämiseen tarjoavat Kirkon kasvatus ja perheasiat sekä Nuori kirkko. Tätä tarkoitusta varten on muun muassa laadittu materiaalivihko, joka sisältää toimintaharjoituksia nuorten ja päättäjien välisten tapaamisten helpottamiseksi. Seurakuntia tuetaan myös kokoamalla vaikuttajaryhmien nuoria vuosittaisiin valtakunnallisiin tapaamisiin.

Materiaalivihkon ja muita vinkkejä löydät suomeksi osoitteesta naviryhma.fi/kohtaaminen ja ruotsiksi osoitteessa naviryhma.fi/sv/möten.

Lisätietoja antavat

nuorisosihteeri Tarja Liljendahl (040 027 9376, tarja.liljendahl@nuorikirkko.fi),

NAVI:n puheenjohtaja Vilma Saarinen (vilma.saarinen@helsinki.fi) sekä

toiminnanjohtaja Sami Ojala (044 371 3062, sami.ojala@nuorikirkko.fi).