Ajankohtaista

Vinkit verkkojulkaisujen tekijänoikeuksista seurakuntien varhaiskasvattajille

Lastenkirkon Päkä ja Pulmu.

 

Artikkelia päivitetty 8.4. klo 16.37

Seurakunnissa on tehty valtavasti hyvää työtä digitaalisen tilan haltuun ottamiseksi. Upeaa!

Olemme saaneet paljon tekijänoikeuksiin liittyviä kysymyksiä. Haasteellista niihin vastaamisesta tekee musiikin osalta se, että vastaus riippuu  seurakunnalla olevista Teoston luvista. Kirjojen, äänitteiden ja materiaalien osalta haaste on siinä, että luvat pitää kysyä aina erikseen sekä kustantajalta, että kaikilta tekijöiltä.

Mahdotonta tämä ei kuitenkaan ole. Tässä artikkelissa kerromme tämänhetkisen tietomme asioista. Mikäli sinulla jää kysyttävää, katso artikkelin lopusta, mistä saat lisätietoja!

Mitä musiikkiin liittyvää voi julkaista netissä?

Seurakunnilla on tavallisesti ainakin Teoston lupa “Musiikki seurakunnan toiminnassa”. Kanttorit tietävät usein parhaiten tämän luvan yksityiskohdat. Sen luvan puitteissa voi poikkeustilan aikana streemata ja julkaista videoita eri kanavissa.

Jos seurakunnalla on myös mediapienlupa ja siien liitettävä synkronointilupa, streemaukset voi jättää katsottavaksi poikkeusajan jälkeenkin ja niitä voi sitten muutenkin tehdä ja pitää esillä luvassa sovitun määrän. Lisäksi voi tehdä av-tuotantoja eli videoita, joissa liikkuvaan kuvaan liitetään musiikkia ja julkaista niitä somessa ja verkkosivuilla myös poikkeusajan jälkeen.

Jos lupapakettiin kuuluu vielä Gramexin taustamusiikkilupa, Koronan aiheuttaman kokoontumisrajoituksen voimassaoloaikana voi poikkeuksellisesti striimata musiikkia tai omaa toimintaa tukevia musiikkia sisältäviä AV-tallenteita omille asiakkailleen ja käyttäjille. Striimauksen tulee tapahtua luvan haltijan omalta tai hallinnoimalta alustalta, kuten esimerkiksi yrityksen tai yhteisön kotisivulta tai Youtube kanavalta. Esim. Facebookissa tai Instagramissa ei ole lupaa julkaista musiikkia äänitteiltä. 

Nuorella kirkolla on saatavilla olevat luvat ja siksi seurakuntia on kutsuttu Lastenkirkon kanavalle julkaisemaan videoita. Sieltä voi sitten jakaa oman seurakunnan someen ja verkkosivuille. Tätä mahdollisuutta voi kysyä Lastenkirkon päätoimittaja Anita Ahtiaiselta, anita.ahtiainen@nuorikirkko.fi.

Äänitteitä kuten Lasten virsi, Laulutuuli, Nuoren seurakunnan veisut, Kirkkomuskari tai Vauvamuskari ei voi käyttää verkossa ilman lupaa kustantajalta, säveltäjiltä, sanoittajilta, sovittajilta ja kaikilta esiintyjiltä. 

Näihin ohjeisiin on valitettavasti tullut usein muutoksia, joten pyydämme tutustumaan ohjeisiin Teoston verkkosivuilla.

Jos haluatte tehdä verkkoon videon, jossa esitetään musiikkia, toimikaa näin:

Onko meillä tarvittavat laitteet?

Monilla on niin hyvä puhelin, että monipuolinen yhteydenpito verkossa onnistuu sillä. Musiikkia äänitettäessä puhelimen mikrofoni ei tavallisesti riitä miellyttävän lopputuloksen aikaansaamiseen vaan kannattaa hankkia lisämikrofoni. Myös valaistuksen suhteen on usein haasteita. Seurakuntien viestinnän työntekijöiden kanssa voi keskustella, mitä laitteita seurakunnalla jo onkin. Nuori kirkko on tehnyt listan edullisista ja käyttökelpoisista laitteista tänne.

Voinko lausua runoja tai lukea kirjaa videolla?

Kun julkaiset, esim. luet videolle toisen ihmisen tekemän teoksen, tarvitset luvan. Lupa pitää kysyä kaikilta kirjan tekijöiltä. Kirjailijoilla on myös oma tekijänoikeusjärjestö Sanasto, joka ei jaa lupia verkkojulkaisuihin vaan opastaa aina kysymään kirjailijalta.

Huom! Olemme kysyneet lupia joillekin Lasten Keskuksen kirjoille, jotta seurakunnat voisivat käyttää niitä videoillaan. Päivittyvä lista näistä kirjoista löytyy täältä.

Ikävä kyllä emme ole vielä saaneet Verbumilta tietoa, saako Lasten Keskuksen suomeksi kustantamaa Lapsen raamattua käyttää videoilla. 

Voinko jakaa kuvia ja tehtäviä lehdistä ja kirjoista?

Yleisvastaus on, että et voi, jos julkaisussa itsessään ei mainita, että näin voisi tehdä. Jos esimerkiksi haluaisit sähköiseen kirjeeseen osan Lastenkirkon Päkän puuhat -lehteä, tarvitaan tekijöiltä ja kustantajalta uudelleenkäyttölupa, joka yleensä on maksullinen. Kuitenkin Lastenkirkon digitaalisissa sisällöissä on paljon vapaasti jaettavaa sisältöä, josta lisää alla. Painettujen teosten uudelleenkäytöstä kerrotaan lisää täällä.

Voinko käyttää videoissa flanelloja?

Betty Lukens -flanelloja saa käyttää videoissa, jotka on esillä poikkeusluvan ajan. Videon tietoihin on kirjattava viesti “Flanellot, Betty Lukens”. Lasten Keskus on viime vuodet välittänyt nimenomaan näitä flanelloja. Emme valitettavasti vielä tiedä tarkkaan, koskeeko tämä ihan jokaisen yksittäisenkin flanellokuvan käyttöä, mutta toistaiseksi siis oletamme siis näin olevan. Muun merkkisistä flanelloista pitää kysyä julkaisulupa erikseen niiden tekijöiltä ja kustantajalta.

Voinko tehdä Godly Play videoita?

Godly Play -toiminta voi jatkua verkossa, kun työskentelyt julkaistaan vain rajoitetulle ryhmälle esim. suljetulle Facebook-ryhmälle tai Zoom-videoneuvottelussa. Säätiö on antanut seuraavat ohjeet:

  1. Videon alussa mainitaan kertomuksen nimi ja kustantaja (Suomessa Lasten Keskus OY) ja se, että materiaalin tekijänoikeudet on Godly Play säätiöllä. 
  2. Osallistujamäärän pitää olla jotenkin rajattu. Esimerkiksi YouTubessa video julkaistaan yksityisenä ja linkki jaetaan vain rajoitetulle yleisölle. Jos käytätte Facebook liveä, voitte jakaan vain yksityiselle ryhmälle tai seurakuntanne sivulle. 
  3. Kukin video on poistettava kolmen viikon esitysajan jälkeen.

Voinko tehdä lattiakuvavideoita?

Voit. Lupa menetelmän käyttöön on kysytty sekä kustantajalta että toimittajalta, Aulikki Mäkiseltä. 

Lastenkirkossa on paljon vapaasti käytettävissä olevaa sisältöä

Lastenkirkko.fi -sivustolla on Tulostettavia puuhia ja Sunnuntaisivut, jotka on tarkoitettu vapaasti jaettavaksi. Niissä on paljon jaettavaa niin sähköisesti kuin printtinä. Olemme myös sopineet, että Lastenkirkon hahmot Päkä ja Pulmu toimivat seurakuntien varhaiskasvatuksen maskotteina ja niiden kuvia toivotaan käytettävän seurakuntien viesteissä lapsille ja perheille. Lisää tietoa täällä. 

Päkä on erityisesti pyhäkoulun ja Pulmu kerhotoiminnan tyyppi, mutta näitä rajoja on haasteellista vetää, kun sisältö on niin sama. On kuitenkin tärkeää muistaa, etteivät Päkä ja Pulmu voi karata seurakunnasta vaikka urheiluseuran kirjeeseen, jos kyse ei sitten ole yhteistyöstä seurakunnan kanssa. 

Lapsillakin on tekijänoikeudet omiin tuotoksiinsa

Tekijänoikeus on kaikilla, jotka ovat synnyttäneet omaperäisen teoksen: piirroksen, tekstin, sävelmän, valokuvan, sarjakuvan, tietokoneohjelman, videon tai muun tuotoksen, eikä oikeuksien omistamisessa ole ikärajaa. Tekijänoikeus on määritelty jopa ihmisoikeuksien sopimuksessa. Tekijänoikeuksien perusteella lapsi saa itse päättää miten ja missä hänen teostaan esitetään, levitetään, muunnellaan tai kopioidaan. Lasten työt kerhohuoneen seinältä eivät ole siis vapaasti otettavissa osaksi seurakunnan viestintää, vaan käyttöön pitää olla lapselta ja huoltajalta kirjattu lupa. Teoksen esittämisen yhteydessä on kerrottava, kenen teos on kyseessä paitsi, jos tekijä ei halua nimeään kerrottavan. Tarkempaa tietoa täällä.

Muistathan, että sinulla on oikeus omiin tuotoksiisi!

On ihanaa, että teet työtä lasten kanssa ja pidät hyvää henkeä yllä vaikeinakin päivinä. Sinulla on paljon osaamista ja luovuutta! Voit keksiä vaikka mitä! Samalla, kun perehdyt tekijänoikeuksien viidakkoon, voit muistaa, että ohjeet suojaavat myös sinun oikeuttasi omiin teoksiisi. Laita siis nimesi ylpeästi kaikenlaisten julkaisujesi kylkeen ja videoiden lopputeksteihin. 

Mistä lisätietoa? 

Teosto auttaa ja palvelee musiikin tekijänoikeusasioissa: https://www.teosto.fi 

Sanasto auttaa ja palvelee kirjallisuuden tekijänoikeusasioissa: https://www.sanasto.fi 

Päätoimittaja Anita Ahtiainen auttaa Lastenkirkkoon liittyvissä asioissa. Voit ottaa yhteyttä myös, jos jokin asia jäi mietityttämään tämän koonnin osalta tai jos tämä kaipaisi mielestäsi täydennystä.

Yhteystiedot: anita.ahtiainen(at)nuorikirkko.fi, 050 5966 039.

Tags