Ajankohtaista

Vinkit verkkojulkaisujen tekijänoikeuksista seurakuntien varhaiskasvattajille

Lastenkirkon Päkä ja Pulmu.

 

Artikkelia päivitetty 26.3. klo 13.30.

Nyt on hyvä hetki ottaa digitaalinen tila haltuun. Asiat ovat aika yksinkertaisia, kun niihin tutustuu. Toivottavasti näistä neuvoista on apua seurakuntien työssä!

Mitä musiikkiin liittyvää voi julkaista netissä?

Poikkeuksellisesti Teosto on antanut luvan striimata verkkoon tilaisuuksia, joissa esitetään myös musiikkia. Striimauksessa esitys menee livenä verkkoon, eikä siitä jää tallenteena videota tai äänitallennetta. Voit lukea Teoston poikkeustilaa koskevan ohjeistuksen täältä. Teosto päivittää ohjeistustaan tilanteen muuttuessa ja heille esitettyjen kysymysten myötä. Me päivitämme tätä artikkelia Teoston kulloisenkin ohjeistuksen mukaiseksi.

Seurakunnalla on tavallisesti musiikin esittämissopimus tilaisuuksiin, mutta poikkeustilan ajaksi saa myös jättää talleenteen (videon) seurakunnan verkkokanaviin. Tämä koskee siis Teoston alaista itse esitettyä musiikkia, ei julkaistuja äänitteitä. Videot on poistettava poikkeusajan päätyttyä. Tapahtumasta on tehtävä Teostolle ilmoitus laittamalla sähköpostia osoitteeseen tapahtumat(at)teosto.fi. Sähköpostiin pitää kirjoittaa, että kyse on striimauksesta, tapahtuman nimi ja aika ja mitä musiikkia on esitetty.

Jos haluatte tehdä verkkoon videon, jossa esitetään musiikkia, toimikaa näin:

Taustamusiikin käyttö

Gramex-taustamusiikkiluvan haltija voi nyt poikkeuksellisesti striimata musiikkia tai omaa toimintaa tukevia musiikkia sisältäviä AV-tallenteita omille asiakkailleen ja käyttäjille. Striimauksen tulee tapahtua luvan haltijan omalta tai hallinnoimalta alustalta, kuten esimerkiksi yrityksen tai yhteisön kotisivulta. Tämä luvan laajennus on tilapäisesti voimassa kunnes Gramex toisin ilmoittaa. Gramexin taustamusiikki- ja tallennusluvat saat Musiikkiluvat.fi -palvelusta.

Voit toimia yhteistyössä Lastenkirkko-median kanssa

Lastenkirkolla/ Nuori kirkko ry:llä on Teoston mediapienlupa, jonka puitteissa musiikkia voidaan esittää. Luvassa on mukana piensynkronointilupa. Seurakunnallenne voidaan tehdä Lastenkirkon YouTubeen oma soittolista. Lastenkirkossa julkaistuja videoita voi upottaa esim. seurakunnan omalle verkkosivulle. Lastenkirkko auttaa myös ohjelmien suunnittelussa ja markkinoinnissa. Teidän ei siis ole pakko hankkia omaa Teosto-lupaa.

Teoston pienmedialupa ei anna lupaa käyttää valmiita tallenteita, kuten Lasten virsi, Kirkkomuskari tai Vauvamuskari CD. Lastenkirkolla on kustantajan kanssa sopimus, että näitä äänitteitä voidaan käyttää Lastenkirkko-median sisältöjen osana. Sovimme niistä myös musiikin tekijöiden kanssa erikseen. Myös seurakunnat voivat siis ehdottaa, että yhteistyössä käytettäisiin näitä valmiita äänitteitä. Yhteistyö lähtee hyvin käyntiin laittamalla viestiä Lastenkirkko-median päätoimittajalle anita.ahtiainen@nuorikirkko.fi

Onko meillä tarvittavat laitteet?

Monilla on niin hyvä puhelin, että monipuolinen yhteydenpito verkossa onnistuu sillä. Musiikkia äänitettäessä puhelimen mikrofoni ei tavallisesti riitä miellyttävän lopputuloksen aikaansaamiseen vaan kannattaa hankkia lisämikrofoni. Myös valaistuksen suhteen on usein haasteita. Seurakuntien viestinnän työntekijöiden kanssa voi keskustella, mitä laitteita seurakunnalla jo onkin. Nuori kirkko on tehnyt listan edullisista ja käyttökelpoisista laitteista tänne.

Voinko lausua runoja tai lukea kirjaa videolla?

Kun julkaiset, esim. luet videolle toisen ihmisen tekemän teoksen, tarvitset luvan. Lupa pitää kysyä kaikilta kirjan tekijöiltä. Kirjailijoilla on myös oma tekijänoikeusjärjestö Sanasto, joka ei jaa lupia verkkojulkaisuihin vaan opastaa aina kysymään kirjailijalta.

Huom! Olemme kysyneet lupia joillekin Lasten Keskuksen kirjoille, jotta seurakunnat voisivat käyttää niitä videoillaan. Päivittyvä lista näistä kirjoista löytyy täältä.

Voinko jakaa kuvia ja tehtäviä lehdistä ja kirjoista?

Yleisvastaus on, että et voi, jos julkaisussa itsessään ei mainita, että näin voisi tehdä. Jos esimerkiksi haluaisit sähköiseen kirjeeseen osan Lastenkirkon Päkän puuhat -lehteä, tarvitaan tekijöiltä ja kustantajalta uudelleenkäyttölupa, joka yleensä on maksullinen. Kuitenkin Lastenkirkon digitaalisissa sisällöissä on paljon vapaasti jaettavaa sisältöä, josta lisää alla. Painettujen teosten uudelleenkäytöstä kerrotaan lisää täällä.

Lastenkirkossa on paljon vapaasti käytettävissä olevaa sisältöä

Lastenkirkko.fi -sivustolla on Tulostettavia puuhia ja Sunnuntaisivut, jotka on tarkoitettu vapaasti jaettavaksi. Niissä on paljon jaettavaa niin sähköisesti kuin printtinä. Olemme myös sopineet, että Lastenkirkon hahmot Päkä ja Pulmu toimivat seurakuntien varhaiskasvatuksen maskotteina ja niiden kuvia toivotaan käytettävän seurakuntien viesteissä lapsille ja perheille. Lisää tietoa täällä. 

Päkä on erityisesti pyhäkoulun ja Pulmu kerhotoiminnan tyyppi, mutta näitä rajoja on haasteellista vetää, kun sisältö on niin sama. On kuitenkin tärkeää muistaa, etteivät Päkä ja Pulmu voi karata seurakunnasta vaikka urheiluseuran kirjeeseen, jos kyse ei sitten ole yhteistyöstä seurakunnan kanssa. 

Lapsillakin on tekijänoikeudet omiin tuotoksiinsa

Tekijänoikeus on kaikilla, jotka ovat synnyttäneet omaperäisen teoksen: piirroksen, tekstin, sävelmän, valokuvan, sarjakuvan, tietokoneohjelman, videon tai muun tuotoksen, eikä oikeuksien omistamisessa ole ikärajaa. Tekijänoikeus on määritelty jopa ihmisoikeuksien sopimuksessa. Tekijänoikeuksien perusteella lapsi saa itse päättää miten ja missä hänen teostaan esitetään, levitetään, muunnellaan tai kopioidaan. Lasten työt kerhohuoneen seinältä eivät ole siis vapaasti otettavissa osaksi seurakunnan viestintää, vaan käyttöön pitää olla lapselta ja huoltajalta kirjattu lupa. Teoksen esittämisen yhteydessä on kerrottava, kenen teos on kyseessä paitsi, jos tekijä ei halua nimeään kerrottavan. Tarkempaa tietoa täällä.

Muistathan, että sinulla on oikeus omiin tuotoksiisi!

On ihanaa, että teet työtä lasten kanssa ja pidät hyvää henkeä yllä vaikeinakin päivinä. Sinulla on paljon osaamista ja luovuutta! Voit keksiä vaikka mitä! Samalla, kun perehdyt tekijänoikeuksien viidakkoon, voit muistaa, että ohjeet suojaavat myös sinun oikeuttasi omiin teoksiisi. Laita siis nimesi ylpeästi kaikenlaisten julkaisujesi kylkeen ja videoiden lopputeksteihin. 

Mistä lisätietoa? 

Teosto auttaa ja palvelee musiikin tekijänoikeusasioissa: https://www.teosto.fi 

Sanasto auttaa ja palvelee kirjallisuuden tekijänoikeusasioissa: https://www.sanasto.fi 

Päätoimittaja Anita Ahtiainen auttaa Lastenkirkkoon liittyvissä asioissa. Voit ottaa yhteyttä myös, jos jokin asia jäi mietityttämään tämän koonnin osalta tai jos tämä kaipaisi mielestäsi täydennystä.

Yhteystiedot: anita.ahtiainen(at)nuorikirkko.fi, 050 5966 039.

Tags