Ajankohtaista

Mielipide: Myös lapset ja nuoret ansaitsevat uutisointia koronasta 

Mielipidekirjoitus julkaistu Helsingin Sanomissa 20.3.2002

 

Koronaepidemiasta on viestitty laajasti ja tehokkaasti. Kaikkein pienimmät on kuitenkin unohdettu, vaikka se on Yleisradion lakisääteinen tehtävä.  Lasten oikeuksiin kuuluu saada uutisointia omalle ikätasolleen sopivasti. 

 

Äkilliset poikkeusolot koskettavat jokaista suomalaista. Kriittisessä tilanteessa valtioneuvosto, Yleisradio ja tiedotusvälineet ovat olleet tilanteen tasalla ihailtavasti. Esimerkiksi viittomakielinen simultaanitulkkaus valtioneuvoston tiedotustilaisuuksista on tärkeää tiedon saavutettavuuden kannalta. Viestinnässä on kuitenkin ohitettu yli miljoona suomalaista. 

 

Virallisen, aikuisille suunnatun informaation lisäksi lasten ja nuorten tulee saada virallista tietoa heidän käyttämällään kielellä ja heidän käyttämiensä kanavien kautta. Lapsilla on oikeus omantasoiseensa tiedonvälitykseen siinä missä muillakin kansalaisilla. Lapsilla tulee olla myös mahdollisuus esittää heitä askarruttavia kysymyksiä ja saada niihin vastauksia viranomaisilta. Esimerkiksi Norjassa pääministeri järjesti lapsille oman tiedotustilaisuuden koronasta alkuviikosta. Iloitsemme, että Helsingin Sanomien Lasten uutiset ottavat tästä osaltaan vastuuta.

 

Koronan vaikutukset lasten ja perheiden arkeen myös mietityttävät ja jopa pelottavat lasta. On tärkeää, että aiheesta puhutaan kodeissa, mutta kaikissa perheissä ei ole tähän riittäviä valmiuksia. Lapsilla on kuitenkin oikeus tietää. YK:n lapsen oikeuksien sopimuskin linjaa:  “Lapsella on oikeus saada tietoa esim. television, radion ja lehtien välityksellä.” 

 

Suomessa toimeen ovat ryhtyneet lähinnä järjestöt ja tubettajat. Oma-aloitteisuus on tärkeää, mutta vastuun lasten ja nuorten tiedonsaannista on ensisijaisesti viranomaisilla ja medialla. Yksittäisellä somevaikuttajalla tai järjestöllä ei ole resursseja laajamittaisen uutistoimituksen pyörittämiseen. Järjestöjen asiantuntemus esimerkiksi uutisoinnista lapsen ikään sopivalla tavalla on luonnollisesti median käytettävissä. 

 

Hanna Heinonen 

toiminnanjohtaja
Lastensuojelun keskusliitto

 

Sami Ojala 

toiminnanjohtaja

Nuori kirkko ry