Ajankohtaista

Nuoren kirkon webinaarit tarjoavat tukea ja välineitä etärippikoulun ohjaamiseen

Rippikoulua etänä logo jossa tietokoneen näytöllä symbolit risti, ankkuri ja sydän

Poikkeustilanteessa seurakunnat varautuvat nyt siihen, että ainakin joitain teemoja rippikoulun kokonaisuudesta toteutetaan etäyhteyksien välityksellä. Nuori kirkko tarjoaa kolme erilaista, osallistavaa webinaarimuotoista koulutusta uuteen tilanteeseen joutuneiden rippikouluohjaajien tueksi. Webinaarit vahvistavat omaa osaamista verkkotyöskentelyssä, jotta nuoret voi kohdata myös verkossa mielekkäästi.

“Tilanne on uusi, mutta taidot ovat haltuun otettavissa. Verkko on erilainen ympäristö ja etätoteutuksissa pitää miettiä esimerkiksi teknisiä kysymyksiä, mutta loppujen lopuksi rippikouluohjaamisen perusidea nuoren kohtaamisesta ei ole hävinnyt minnekään. Osallisuus ja yhteisöllisyys ovat tärkeitä myös etätoteutuksessa ja webinaareissa etsitään mahdollisuuksia siihen, kuinka verkkotapaamisissa rakennetaan yhteyttä”, Nuoren kirkon koulutussuunnittelija Sanna Jattu toteaa.

Ensimmäisessä webinaarissa keskitytään siihen, kuinka ohjata rippikoulua siten, että nuoret tekevät tehtäviä itselleen sopivina aikoina. Webinaarissa Sanna antaa välineitä oppimistehtävien laatimiseen ja yhteisölliseen työstämiseen nuorten kanssa. Tästä webinaarista on mahdollista ladata koostetallenne ja diat maksutta.

Toisessa webinaarissa keskitytään reaaliaikaisesti etäyhteyden kautta koolla olevan rippikouluryhmän oppimisen ohjaamiseen. Tässä webinaarissa oppiminen tapahtuu olennaisesti oman osallistumisen kautta pohtien sitä, mistä hyvä läsnäolo, yhteisöllisyys ja oppiminen verkossa muodostuvat. Seuraaviin toteutuksiin pääset ilmoittautumaan artikkelin lopussa olevista linkeistä.

“Itse ajattelen, että ehkä mielekäs kokonaisuus syntyy näitä kahta tapaa yhdistelemällä: ensin nuoret tekevät jotain omalla tahdillaan ja sitten yhdessä mietitään tai toisinpäin. Mutta seurakunnat ovat tässä myös erilaisia, joku tapa toimii paremmin toisessa ja toinen toisessa”, Sanna sanoo.

Kolmannessa webinaarissa keskitytään yhden etätapaamisten alustan, Zoomin, käyttöön, sillä monet osallistujat ovat ensimmäisten webinaarien jälkeen toivoneet siihen lisää apua. Etärippikoulun voi toteuttaa toki jollakin muulla alustalla ja koulutuksesta voi poimia vinkkejä myös muiden alustojen käyttöön. Pääset ilmoittautumaan seuraaviin webinaareihin tämän artikkelin lopussa olevista linkeistä.

Webinaarit ovat itsenäisiä kokonaisuuksia ja niitä voi käydä oman tarpeensa mukaan haluamassaan järjestyksessä. Webinaari kannattaakin valita oman kiinnostuksen mukaan ja ajatellen sitä, millaisessa toteutuksessa omaa työpanosta tarvitaan.

Lisätiedot:

Sanna Jattu
0400 105 072, sanna.jattu(at)nuorikirkko.fi

Webinaari 1: Rippikoulua etänä 1 – Miten ohjata rippikoulua siten, että nuoret tekevät tehtäviä itselleen sopivina aikoina? Tallenteen saat ladattua maksutta täältä: https://nuorikirkko.fi/rippikouluetana

Webinaari 2: Rippikoulua etänä 2 – Miten ohjata rippikoulua siten, että nuoret ovat koolla yhtä aikaa? Osallistumismaksu 30 euroa/ henkilö. Seuraavat toteutukset:

Webinaari 3: Rippikoulua etänä – Miten toteuttaa rippikoulun etätapaaminen Zoomissa? Osallistumismaksu 50 euroa/ henkilö. Seuraavat toteutukset: