Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko2025

Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2025
järjestetään Tampereella 5 – 7.4.2019.  Nuorten toiveesta  järjestämme koko viikonlopun tapahtuman.
Seminaaripaikkana toimii Tampereen seurakuntien
AITO-kurssikeskus. 

Seminaari on hyvä mahdollisuus toteuttaa nuorten osallisuutta ja edistää nuorten vaikutusmahdollisuuksia niin paikallisesti omassa seurakunnassa kuin kuulla nuoria valtakunnallisesti. Paikalla seminaarissa nuorten kanssa keskustelemassa on Arkkipiispa Luoma sekä useita kirkolliskokousedustajia. Seminaarin ohjelman ja sisällön suunnittelee eri puolelta Suomea koottu nuorten suunnitteluryhmä.

Alustavat tiedot hinnasta ja ilmoittautumisista
(pienet muutokset mahdollisia):

Seminaariviikonlopun hinta 130€/henkilö sisältää ohjelman, vakuutuksen, ruokailut ja majoituksen kaksi yötä toimintakeskuksessa sekä kuljetukset Tampereen keskustastan ja AITO-toimintakeskuksen välillä yhteiskyydeissä.

Ilmoittautuminen tapahtuu nettilomakkeella 4.2.-4.3.2019. Jälki-ilmoittautumisia otetaan vastaan, mikäli vielä mahtuu mukaan. Hinta 5.3.2019-22.3.2019 on 150€/henkilö.

Seurakuntien toivotaan maksavan nuorten osallistumisen ja matkakustannukset. Tähän kannattaa pyytää rahoitusta esimerkiksi seurakunta/kirkkoneuvostolta.

Nuoret voivat tulla seminaariin omatoimisesti ilman seurakunnan työntekijää. Seurakunnan työntekijä voi myös osallistua seminaariviikonloppuun, hinta on sama kuin nuorillekin. Järjestämme ohjaajille myös omaa ohjelmaa nuorten työpajojen aikana.

Seminaarin ohjelma julkaistaan näillä sivuilla tammikuussa 2019.

Syksyllä 2019 seurakuntiin lähetetään toimintamateriaali, jonka avulla voi järjestää paikallisia päättäjien ja nuorten tapaamisia seminaariteemoja hyödyntäen.

Alla olevalla videolla kevään 2018 seminaariin osallistuneet nuoret kertovat, miksi seminaari on heistä tärkeä paikka nuorille olla mukana vaikuttamassa kirkon toimintaan ja tulevaisuuteen.

Kutsumme osallistujiksi seurakunnista ja kristillisistä järjestöistä kaksi konfirmoitua nuorta, joista ainakin toisen toivotaan olevan alle 18-vuotias. Halutessanne voitte lähettää myös useamman nuoren seminaariin.

Nuoret valmistautuvat seminaariin yhdessä toisten nuorten kanssa ja palaavat seminaarista mukaan seminaariterveisin. Näin toiminta paikallisseurakunnassa ja valtakunnallisesti yhdessä toisten kanssa pääsee vuoropuheluun. Julkaisemme tällä sivulla piakkoin ennakkotyöskentelymateriaalin seurakunnan nuorten kanssa yhdessä toteutettavaksi.

Seminaarin kustannukset lähettävälle seurakunnalle ovat 90€/osallistuja sekä matkakustannukset. Pitkämatkalaisilla on mahdollisuus tulla Tampereelle jo perjantaina. Yöpymisen lisähinta on 30€/osallistuja.  Seminaarihinta sisältää majoituksen hostelissa, täysihoidon, vakuutuksen tapahtuman aikana sekä seminaariohjelman.  Edullisempi seminaarihinta on voimassa 21.2.2018 asti. Tämän jälkeen ilmoittautuneille hinta on 110€/osallistuja (lisäyö +35€). Mikäli osallistuja ei tarvitse majoitusta, on seminaarihinta 60€/osallistuja (sis. ohjelman ja ateriat).

Ilmoittautua voi, vaikka ei tietäisi seminaariin lähtevien nuorten nimiä. Nuorten nimet ja tiedot tulee kuitenkin ilmoittaa 4.3.2018 mennessä.  Tapahtumaan voi ilmoittautua mukaan vielä 4.3. jälkeenkin, mutta majoituspaikkoja emme tämän jälkeen voi luvata. Ilmoittautuminen tapahtuman on päättynyt. 

Peruutusehdot: ilmoittautumisen voi peruuttaa 21.2.2018 mennessä ilman kustannuksia. Tämän jälkeen perimme 50% osallistumismaksusta. 4.3.2018 jälkeen tapahtuneista peruutuksista joudumme perimään täyden hinnan.

Pidämme nuorten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolta tapahtuman aikana. Nuoret voivat siis tulla mukaan tapahtumaan itsenäisesti, ilman saattajaa.

Seminaarin järjestävät kirkkohallituksen Kasvatus ja perheasiat -yksikkö, Nuori kirkko ry sekä Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI.

VALMISTAUTUMINEN SEMINAARIIN

Toivomme teidän valmistautuvan seminaariin kaikkien seurakunnan nuorten kanssa.

Ennakkotehtävä toivotaan tehtävän myös siinä tapauksessa, ettei seurakunnastanne pääse nuoria osallistumaan seminaariin. Näin heidänkin äänensä tulee kuitenkin kuulluksi.

Ladatkaa ja tulostakaa alla oleva “Otetaan nuoret mukaan – materiaali nuortentoimintaan seurakuntavaaleista ja vaikuttamisesta” ja toteuttakaa materiaalista haluamanne osa. Materiaali koostuu neljästä osasta: raamis, kilpailu, toiminnallinen materiaali ja keskustelumateriaali. Ajallisesti kukin osuus kestää n. 30 minuuttia. Voitte käyttää osia erikseen tai yhdistellen ja muokaten pakettia omalle ryhmällenne sopivaksi. Voitte myös pyytää seurakuntasi nuoria aikuisia tai nuoria luottamushenkilöitä avuksi materiaalin toteutukseen.

Voitte ladata myös tulostettavan ennakkotehtävän ohjeen tästä.

Lämmittelytehtävänä voitte käyttää seurakuntavaalien tietovisaa, joka löytyy sekä nettiversiona että tulostettavassa muodossa täältä.

Tehtyänne ennakkotehtävän, vastatkaa muutamaan kysymykseen täällä.

LADATTAVA MATERIAALI NUORTEN TOIMINTAAN

Otetaan nuoret mukaan

Seminaarin järjestävät Nuorten vaikuttamisryhmä NAVI, Kirkon Kasvatus ja perheasiat sekä Nuori kirkko ry.

Lisätietoa seminaarista:

Tarja Liljendahl
Nuorisosihteeri
Nuori kirkko ry
kirkko2025@nuorikirkko.fi tai tarja.liljendahl@nuorikirkko.fi
puh. 0400 279376

Kirkko 2025  sosiaalisessa mediassa:

PALAUTETTA SEMINAARISTA

Jotta voimme jatkossa järjestää entistä parempia tulevaisuusseminaareja, toivoisimme että käytät 5-10 minuuttia seminaarin palautelomakkeeseen vastaamiseen.

Seminaariin osallistuneelle nuorelle sekä seurakunnan yhteyshenkilölle löytyy omat palautelomakkeet. Ne löytyvät alla olevista linkeistä.

Kiitos, että olit mukana seminaarissa!

OSALLISTUJAN PALAUTELOMAKE

YHTEYSHENKILÖN PALAUTELOMAKENUORTEN PALAUTTEITA SEMINAAREISTA

Ymmärsin paremmin miten kirkko toimii ja ketkä siellä vaikuttavat ja millä keinoin. Ymmärsin myös miten suuri vaikutus nuorilla voi olla kirkon asioihin, jos puhalletaan yhteen hiileen.

Mahtava tapahtuma… kotiin vietäväksi jäi hyviä mielipiteitä ja uusia näkökulmia asioihin… tykkäsin kovasti seminaarin sisällöstä.

Tulin entistä varmemmaksi nuorten vaikuttamistavoista, sain uutta ”taisteluhenkeä” lähteä ajamaan oman alueeni nuorten asioita!

Sain paljon uusia ideoita päivän aikana, tukea ja kannustusta vaikuttamistyöhön omassa seurakunnassani. Oli mukava kuulla myös siitä, minkälaisia asioita muissa seurakunnissa pidetään tärkeinä. Koin osallistumiseni ja seminaarin tärkeiksi, vahvistaa ja parantaa nuorten asemaa seurakunnissa, ja etenkin aktivoi meitä osallistumaan ja järjestämään toimintaa.

Oli hienoa huomata kuinka Suomessa on paljon nuoria, joita myös kiinnostaa nuorten kirkon tulevaisuus. Sain paljon vinkkejä siitä, miten voin vaikuttaa seurakunnassani. Keskustelut pienryhmissä olivat myös erittäin antoisia.

Nuorten vaikuttamismahdollisuuksiin oman seurakunnan toiminnassa kannustaa vuoden 2017 seminaarin jatkotehtävä:

SEMINAARISTA TUOTETTU JATKOTEHTÄVÄ

Jatkotehtävän avulla seminaarissa nousseet kehittämisajatukset tuodaan oman seurakunnan nuorten ja luottamushenkilöiden yhteiseen pohdintaan.

Voit ladata vuoden 2017 seminaarin jatkotehtävän itsellesi tästä.

Päätöstilaisuuden live-stream:

Kirkko 2025 -seminaaripäivän päätöstilaisuus on katsottavissa alla (00.10.35 alkaen).
Nuoret pohtivat ja keskustelivat kirkon tulevaisuudesta yhdessä piispa Tapio Luoman sekä kirkkolliskokousedustajien Ulla Ruusukallion ja Pekka Kososen kanssa. Videon kuvasi ja taltioi Ristimediat.

(Työpajojen tarkemmat kohdat löydät alta esittelyjen yhteydessä. Piispan loppupuheenvuoro ja siunaus: 01.29.08.)

Kirkko2025 -seminaarin päätöstilaisuus:

SEMINAARIN TYÖPAJAT 2017:

Seminaaripäivässä jakauduttiin neljään pienempään ryhmään työskentelemään ajankohtaisten aiheiden parissa:

Kenelle kirkon ovet aukeavat?
(video kohdasta 00.14.00)
Miten kaikki tuntisivat olevansa tervetulleita kirkkoon? Muuttuuko kirkko jäsentensä mukana? Millaista toimintaa kirkon tulisi tarjota jäsenilleen? Kokeeko tilaisuudessa oleva olevansa tervetullut? Jos kirkon ovet olisivat oikeasti auki, kuka löytäisi sinne?

Kirkko osa muuta yhteiskuntaa
(video kohdasta: 00.28.31)
Kirkko toimii väistämättä kiinteänä osana yhteiskuntaa. Mutta millä tavoin kristillinen vakaumus vaikuttaa toimintaamme yhteiskunnassa? Miten voimme elää elämäämme kristittyinä nyky-yhteiskunnassa? Miten kirkon tulisi toimia suhteessa muihin yhteiskunnan toimijoihin? Tule löytämään vastauksia näihin ja moneen muuhun kysymykseen! Näytetään, etteivät kirkon jäsenet elä omassa kuplassaan, vaan ovat aktiivisia kansalaisia.

Me ollaan tulevaisuuden kirkko!
(video kohdasta: 00.42.06)
Mihin sinä haluat vaikuttaa? Miten ja missä nuoret voivat vaikuttaa? Miten seurakuntiin ja koko kirkkoon saadaan nuorille vaikuttamispaikkoja? Miten nuoriin suhtaudutaan vaikuttajina? Tule, kuullaan kokemuksia ja muodostetaan oma toimintasuunnitelma!

Kirkkomme – kirkkommeko?
(video kohdasta: 00.56.42)

Miltä kirkko näyttää ulospäin? Nähdäänkö kirkko vanhana ja kulahtaneena vai uudistuskykyisenä ja ketteränä? Kuka kirkon brändin muokkaa – kuka käyttää kirkon ääntä? Mitä sinä haluaisit kertoa kirkosta?  Mitä sinä kirkossa arvostat? Kirkko ja medianäkyvyys ovat merkittäviä asioita, mutta mihin suuntaan niitä tulisi kehittää?

Täältä löydät julkaisuvapaita kuvia vuoden 2017 Nuorten tulevaisuusseminaarista.

Kuvaaja: Juha Kinanen

Kevään 2016 tulevaisuusseminaari järjestettiin Tampereella lauantaina 14.5.2016 Yhden hinnalla  –tapahtuman yhteydessä.

Seminaarissa nuoret visioivat kirkon tulevaisuutta työpajoissa viidessä ryhmässä, joiden teemat olivat kirkon jäsenyys, kirkko auttaa, kaikkien kirkko, kirkko tässä ajasssa sekä kirkko rauhoittumispaikkana. Työpajojen ohjaajina toimivat NAVI-ryhmän jäsenet.

Nuorten kanssa keskustelemassa olivat Tampereen piispa Matti Repo, kirkoliskokousedustajat Marjaana Toiviainen, Katri Korolainen ja Aulikki Mäkinen sekä kirkon tulevaisuuskomitean sihteeri Juha Meriläinen.

Katso alla oleva seminaarin koostevideo:

Katso video seminaarin purkukeskustelusta:

 

KUVIASEMINAARIPÄIVÄN OHJELMA 14.5.

Seurakuntien talo, 2. krs (Näsinlinnankatu 26)
9.00 Ilmoittautuminen
10.00 Seminaarin avaus ja liikkuva aamuhartaus
10.45-14.00 Työpajatyöskentelyä (työskentelyn välissä lounastauko)
Kukin nuori osallistuu yhteen työpajaan:

1) Kirkon jäsenyys
2) Kirkko auttaa
3) Kaikkien kirkko
4) Kirkko tässä ajassa
5) Kirkko hiljentymispaikkana

14.00  Työpajatyöskentelyn purku, keskustelua
paikalla Tampereen piispa Matti Repo, kirkolliskokousedustajia ja kirkon tulevaisuuskomitean edustajia (Marjaana Toiviainen, Katri Korolainen, Aulikki Mäkinen, Juha Meriläinen)

15.30 Seminaarin päätös, Kirkko 2025 -tulevaisuusseminaarin työryhmän edustajien valinta

 


 

JATKOTEHTÄVÄ 2016

Vuoden 2016 Nuorten tulevaisuusseminaari on ohi, mutta prosessi jatkuu yhä jatkotehtävän muodossa.

Jatkotehtävän avulla seminaarissa nousseet kehittämisajatukset tuodaan oman seurakunnan nuorten ja luottamushenkilöiden yhteiseen pohdintaan. Voitte toteuttaa jatkotehtävän vapaassa tahdissa, mutta paras toteutusajankohta on syksyllä.
Tämän vuoden jatkotehtävässä halutaan yhdessä nuorten kanssa perehtyä siihen, miten asioihin voi omassa kotiseurakunnassa vaikuttaa.

Jatkotehtävän voi toteuttaa laajempana (kahden illan) tai lyhyempänä (yhden illan) versiona. Laajemman jatkotehtävän ensimmäinen osa tehdään seurakunnan nuorten ja työntekijöiden kesken. Tehtävän toiseen osaan kutsutaan seurakunnan luottamushenkilöitä mukaan. Lyhyempi tehtävä tehdään yhdessä illassa ja iltaan kutsutaan seurakunnan luottamushenkilöt heti mukaan.

Seminaaria edelsi myös sen aihepiireihin liittyvä ennakkotyöskentely, jonka ohjeistus ja materiaalit sopivat nuorteniltakäyttöön myös itsenäisesti.

 NUOREN VAIKUTTAMISPOLKU -JULISTE

Tehtävän helpottamiseksi NAVI-ryhmä on suunitellut julisteen seurakuntanuoren vaikuttamispolusta. Voitte tulostaa julisteen itse tai pyytää NAVI-ryhmää lähettämään julisteen teille postitse (navi(at)nuortenkeskus.fi). Kaikki seminaariin osallistuneet nuoret saivat julisteen mukaansa seminaarissa.

KIRKKO 2020 -SEMINAARIEN HISTORIA

Kirkko 2020 on nuorten tulevaisuusseminaari, joka on järjestetty viisi kertaa Kirkon Nuorisopäivien yhteydessä. Ennen vuotta 2012 seminaarin nimi oli Kirkko 2015. Tapahtuman tavoitteena on antaa nuorille tilaisuus pohtia yhdessä nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia kirkossa sekä visioida kirkon tulevaisuutta.Vuoden 2012 seminaaria seurasi myös nuorten toiveesta järjestetty jatkoseminaari.

Seminaarin teemoja ovat olleet kirkon tulevaisuus, nuorten vaikutusmahdollisuuksien kehittäminen seurakunnissa ja koko kirkossa, monikulttuurisuus sekä seurakuntavaalit. Edustajat ovat valmistautuneet seminaariin tekemällä ennakkotehtäviä, jotka liittyvät seminaarin aiheeseen. Ennakkotehtävien pohjalta keskustelua ja työskentelyä on jatkettu seminaarissa. Seminaaripäivänä työskentelymenetelminä on käytetty muun muassa erilaisia ryhmätöitä, keskustelua, asiantuntuja-alustuksia, äänestämistä sekä paneelikeskustelua.

Seminaarissa työskentelyn tulokset on lopuksi koottu yhteen. Näitä tuotoksia on pyritty hyödyntämään seurakunnissa ja koko kirkon tasolla. Tuotoksia on julkaistu joka vuosi myös Nuorten Keskuksen verkkosivuilla. Seminaarilaisia on rohkaistu edistämään asioita omassa seurakunnassa esimerkiksi kertomalla seminaarista seurakunnan päättäjille.

2015 TAMPERE
Seitsemäs Kirkko 2020 -seminaari  järjestettiin Tampereella 16.5.2015 klo 10-16, Kalevan kirkolla os. Liisanpuisto 1, Yhden Hinnalla -tapahtuman yhteydessä.  Seminaaripäivän aikana nuoret visioivat kirkon tulevaisuutta ja keskustelevat siitä piispa Seppo Häkkisen ja nuorten kirkolliskokousedustajien kanssa. Seminaariin nuoret valmistautuvat yhdessä paikallisseurakunnan toisten nuorten kanssa annetun ennakkomateriaalin avulla.

Alla olevasta seminaarin päätöstilaisuuden tallenteessa näet parhaat palat päivän työskentelyistä!

 

2014 TAMPERE

Vuoden 2014 seminaarissa pohdittiin erityisesti kirkon arvoja, imagoa, toimintaa verkossa, hengellisyyttä sekä ihmisläheisyyttä. Työskentelyn teemat ja työskentelytavat nousivat nuorilta itseltään. Nuoret pitivät erityisen tärkeänä sitä, että seurakuntien päätöksenteko olisi avointa ja sitä, että seurakunnassa olisi runsaasti toimintaa nuorilta nuorille. Konkreettisina malleina voivat toimia esimerkiksi isosikäisten toisilleen pitämät raamattupiirit, yli seurakuntarajojen ulottuvat nuorten omat viestintätavat, esimerkiksi whatsapp-ryhmät, sekä messut, joissa myös nuorille tarjotaan heidän omaan elämänpiiriinsä liittyviä vastuutehtäviä.

3.5.2014 järjestetyssä seminaarissa olivat läsnä kirkolliskokousedustajat Katri Korolainen ja Janne Kaisanlahti sekä Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo. Vierailijoiden välityksellä seminaarissa nousseet ajatukset kulkevat myös suorinta tietä kirkon päätöksentekijöille. Seminaarin aikana kuvattiin myös video, jonka tarkoituksena on välittää nuorten seminaariryhmien ajatuksia laajemman yleisön tietoisuuteen sekä informoida seurakuntien päättäjiä ja muita toimijoita siitä, että nuorilla todella on ideoita ja halua toteuttaa niitä.

 

TAMPERE 2012
Seminaarin työskentelyjen aiheet muodostettiin nuorten tekemien ennakkotehtävien pohjalta. Näin myös seminaarin aihepiirit pysyivät nuorten vaikutuspiirissä. Seminaari sai jatkoa syksyllä 2012 järjestetystä jatkoseminaarista. Näiden kahden seminaarin hedelmänä voidaan pitää muun muassa isospankki-idean lanseeraamista. Seminaarin ajatuksiin voi tutustua lisää seminaarin ideapankista. Myös syksyllä 2012 järjestetty jatkoseminaari kokosi vastaavan ideapankin. Piispa Matti Revon ja nuorten kirkolliskokousedustajien, Katri Korolaisen ja Janne Kaisanlahden osallistuminen kevään 2012 seminaariin toi myös osaltaan lisää kaikupohjaa nuorten työskentelyissä syntyneille ajatuksille.

2010 HEINOLA
Seminaarissa nuoret ottivat seurakuntavaalit 2010 haltuunsa. Seminaarissa nuorten ajatuksista koottiin kannanotto, joka luovutettiin Mikkelin piispalle. Kannanotosta tehtiin myös lehdistötiedote. Kannanotolla nuoret haastoivat kaikki seurakuntien päättäjät ja jäsenet toteuttamaan seurakuntavaalit, joissa nuoria kuullaan ja joissa monipuolinen ja avoin kirkko voisi tulla todeksi.

2008 KERAVA
Seminaarin aiheina olivat nuorten vaikutusmahdollisuudet seurakunnassa sekä monikulttuurisuus. Seminaarin jälkeen nuorten tuotokset olivat nähtävillä Nuorten Keskuksen kotisivuilla. Seminaarin saavutuksista tiedotettiin seurakuntia sekä eri yhteistyötahoja. Keravan nuorten mediapaja tallensi päivän tapahtumat DVD:lle, jota jaettiin myöhemmin seurakunnille.


2006 RAUMA

Seminaarityöskentelyn tulokset koottiin ideapankiksi Nuorten Keskuksen verkkosivuille. Ideapankin tavoitteena on toimia virikkeenä seurakuntien toimintaa suunnitteleville työntekijöille, jotta nuorten mielipiteet ja toivomukset tulisivat entistä paremmin huomioiduksi. Seminaariin osallistuneiden nuorten tehtäväksi annettiin viedä tieto ideapankista omien seurakuntiensa työntekijöille ja päättäjille. Nuorten Keskus tiedotti aiheesta medialle sekä seminaariin osallistuneiden seurakuntien yhteyshenkilöille. Muun muassa vuoden 2006 seminaari on osoitus siitä, että Kirkko 2015 -seminaarilla on ollut merkitystä. Vuoden 2006 seminaarilaisten kannanotto vaikutti osaltaan siihen, että seurakuntavaalien äänestysikäraja päätettiin laskea 16 vuoteen.

2004 KAJAANI
Vuonna 2004 seminaarin päätteeksi päivän keskustelujen tärkeimmät kohdat tiivistettiin kahdentoista kohdaksi julkilausumaksi. Julkilausuma luovutettiin piispa Wille Riekkiselle ja kirkkoneuvos Seppo Häkkiselle. Julkilausuma esiteltiin myös kirkolliskokouksessa ja lähetettiin kaikkiin seurakuntiin.

X