Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko2030

Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2030
järjestetään 27.-29.3.2020. Nuorten toiveesta järjestämme koko viikonlopun mittaisen tapahtuman.
Seminaaripaikkana on Tampereen seurakuntien toimintakeskus AitO, os. Kirjoniementie 15. 

 

Seminaariin kutsutaan kaksi konfirmoitua nuorta edustajaa seurakunnnista ja kristillisistä järjestöistä. Ainakin toisen nuoren toivotaan olevan alle 18-vuotias. Myös työntekijät ovat tervetulleita osallistumaan seminaariin. Kutsukirjeet ennakkotehtävineen lähetetään seurakuntiin marraskuussa. Ilmoittautuminen seminaariin tapahtuu nettilinkin kautta 13.1.-27.2.2020. 

Tutustu videolta nuorten ajatuksiin seminaarista!

Nuorten tulevaisuusseminaari on hyvä mahdollisuus toteuttaa nuorten osallisuutta ja edistää nuorten vaikutusmahdollisuuksia niin paikallisesti omassa seurakunnassa kuin kuulla nuoria valtakunnallisesti. Paikalla seminaarissa nuorten kanssa keskustelemassa ovat Arkkipiispa Luoma sekä Kirkolliskokouksen tulevaisuusvaliokunnassa mukana olevat kirkolliskokousedustajat. Seminaarin ohjelman ja sisällön suunnittelusta vastaa nuorten suunnitteluryhmä, jossa on nuoria eri puolelta Suomea.

Seminaarin järjestävät kirkkohallituksen Kasvatus ja perheasiat -yksikkö, Nuori kirkko ry sekä Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI.

Tiedot hinnasta ja ilmoittautumisista
Olemme saaneet tapahtumalle nuorten osallisuutta tukevan EU-hankerahoituksen. Tämä tarkoittaa sitä, että poikkeuksellisesti voimme tarjota seminaarin nuorille lähes ilmaiseksi! Samalla se tarkoittaa sitä, että osallistujamääriin tulee pieniä rajoituksia:

Seminaariin mahtuu 100 osallistujaa. Mukaan voi ilmoittauttaa kaksi osallistujaa/seurakunta tai kristillinen järjestö. Osallistujiksi kutsutaan konfirmoituja nuoria, ainakin toisen osallistujan toivotaan olevan alle 18-vuotias. Ilmoittautuminen seminaariin on sitova.

Seminaariviikonlopun hinta on 20 €/nuori osallistuja. Hinta sisältää ohjelman, vakuutuksen, ruokailut ja kahden yön majoituksen toimintakeskuksessa sekä kuljetukset Tampereen keskustan ja AITO-toimintakeskuksen välillä yhteiskyydeissä. Työntekijän osallistumismaksu on 130€/viikonloppu, EU- tuki ei koske aikuisia. HUOM. Liinavaatteet eivät sisälly hintaan.

Ilmoittautuminen tapahtuu sivustolle  ILMOITTAUTUMINEN kohtaan tulevalla nettilomakkeella 4.2.-4.3.2019. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä ja ilmoittautuminen vahvistetaan sähköpostitse. Paikkoja ei voi varata ilman osallistujatietoja (osallistujan nimi, osoite, puhelin, sähköposti sekä erityisruokavaliot). Ilmoittautumisia otetaan vastaan 4.3.2019 jälkeenkin, mikäli seminaarissa on vielä tilaa. Hinta 5.3. alkaen on 40€/osallistuja. Seminaarin tullessa täyteen, otamme ilmoittautumisia jonotuslistalle. Ilmoittautumisen takaraja on 21.3.2019.

Seurakuntien toivotaan maksavan nuorten osallistumisen ja matkakustannukset. Tähän kannattaa pyytää rahoitusta esimerkiksi seurakunta- tai kirkkoneuvostolta.

Nuoret voivat osallistua seminaariin omatoimisesti ilman seurakunnan työntekijää. Seurakunnan työntekijä voi myös osallistua seminaariviikonloppuun, hinta työntekijälle on 130€/viikonloppu, 4.3. jälkeen 150€. Majoitus myös työntekijöiden osalta tapahtuu 2-4 hengen huoneissa. Järjestämme ohjaajille myös omaa ohjelmaa nuorten työpajojen aikana. Työntekijät voivat ilmoittautuma mukaan myös ilman majoitusta, ruokailujen hinta on 70€/viikonloppu, 4.3. jälkee 90€. Työntekijöiden hinta on korkeampi, sillä EU-hanketuki on tarkoitettu vain seurakuntia ja järjestöjä edustaville nuorille osallistujille. Peruutusehdot näet ilmoittautumis-osasta.

Seminaarin ohjelma löytyy oheisesta linkistä. Työpajat ovat nuorten suunnitteluryhmän valmistelemia. Teemoina pajoissa ovat mm. uskonnon tarve, kirkon imago, moderni usko, seksualisuus ja sukupuolisuus kirkossa, nuorten vaikuttaminen sekä minun seurakuntani.

Seminaarin jälkeen
Toukokuussa Turussa, Kirkolliskokouksen yhteydessä järjestetään “Kirkolliskokous kohtaa lapset ja nuoret” -tapahtuma, jossa jatketaan seminaariteemojen käsittelyä. Osallistujat tähän tapahtumaan valitaan tulevaisuusseminaarissa.

Syksyllä 2019 seurakunnat saavat käyttöönsä toimintamateriaalin, jota hyödyntäen seurakunnat voivat järjestää paikallisia päättäjien ja nuorten tapaamisia.

Alla olevalla videolla kevään 2018 seminaariin osallistuneet nuoret kertovat, miksi seminaari on heistä tärkeä paikka nuorille olla mukana vaikuttamassa kirkon toimintaan ja tulevaisuuteen.

HUOM! Nuorten tulevaisuusseminaari on loppuunvarattu. Peruutuspaikkoja voi kysellä sähköpostitse, kirkko2025@nuorikirkko.fi.

Kutsumme osallistujiksi seminaariin seurakunnista ja kristillisistä järjestöistä kaksi konfirmoitua nuorta, joista ainakin toisen toivotaan olevan alle 18-vuotias.

Seminaarin kustannukset lähettävälle seurakunnalle ovat 20€/ nuori osallistuja sekä matkakustannukset. Seminaarihinta sisältää kuljetukset Tampereen keskustasta leirikeskus AITOon yhteiskuljetuksella, majoituksen leirikeskuksessa, täysihoidon, vakuutuksen tapahtuman aikana sekä seminaariohjelman. Edullisempi seminaarihinta on voimassa 4.3.2019 asti.   Tämän jälkeen ilmoittautuneille hinta on 40€/osallistuja.  4.3. jälkeen otamme ilmoittautumisia vastaan, mikäli seminaarissa on vielä tilaa.  Seminaarin ollessa täysi, otamme ilmoittautumisia jonotuspaikoille. Ilmoittautumisen takaraja on 21.3.2019. Seminaariin mahtuu 100 osallistujaa.

Työntekijöiden osallistumishinnat ovat:
130€ viikonloppu 4.3. asti, tämän jälkeen 150€. Mikäli työntekijä ei majoitu leirikeskuksessa, on ruokailujen ja osallistumisen hinta 70€ 4.3. asti, tämän jälkeen 90€.

Ilmoittautuessa täytyy tietää osallistujista seuraavat tiedot: osallistujan nimi, yhteystiedot (posti, sähköposti ja puhelinnumero) ja erityisruokavalio sekä lisäksi kysytään seurakunnan yhteys-ja laskutustiedot.  Ilmoittautumislomakkeessa pyydetään myös ilmoittamaan arvioitu saapumisaika ja paikka (Rautatieasema / Matkahuolto) Tampereelle pe 5.4.2019. Tampereen rautatie- ja linja-autoasemalta järjestetään yhteiskuljetukset kurssikeskus AITOon klo 18 alkaen ja osallistujien toivotaankin saapuvan viimeistään klo 19 mennessä. Paluukuljetukset sunnuntaina 7.4.2019 järjestetään siten, että osallistujat pääsevät klo 14 Tampereelta lähteviin kulkuneuvoihin. Yhteiskuljetus sisältyy osallistumismaksuun.

Peruutusehdot: Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli peruuttaminen tapahtuu:
4.3.2019 mennessä, emme peri peruutusmaksua
5-21.3.2019 aikana perimme peruutusmaksuna 65€. Peruutusmaksua ei peritä, mikäli tilalle löytyy toinen osallistuja. Työntekijöiden pelkän roukailumaksun peruutushinta em.aikana on 35€.
21.3.2019 jälkeen perimme peruutuksesta täyden hinnan 130€ (täysi hinta = viikonlopun hinta ilman EU-tukea).  Töntekijöiden pelkän ruokailumaksun peruutushinta on tässä vaiheessa 70.

Sairastapauksissa tarvitaan lääkärintodistus. Tapahtuma saa EU:n osallistumistukea, josta johtuen tapahtuman peruutusehdot nuorten osalta poikkeavat järjestömme muusta käytännöstä. Tutustuthan ehtoihin huolellisesti ilmoittautumisen yhteydessä.

Pidämme nuorten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolta tapahtuman aikana. Nuoret voivat siis tulla mukaan tapahtumaan itsenäisesti, ilman saattajaa.

ILMOITTAUTUMISLOMAKE löytyy tästä linkistä.

Ilmoittautumisen jälkeen vahvistamme erikseen nuorten mahtumisen mukaan seminaariin. Mukaan ilmoitetuille nuorille ja seurakuntien yhteyshenkilöille lähetetään lisätietoa seminaarista ilmoittautumisen jälkeen. Seminaariin liittyvä ennakkotehtävä julkaistaan myös tällä sivulla helmikuun puoliväliin mennessä. Ennakkotehtävän tekemisen yhteydessä  on hyvä varata mahdollisuus myös isomman nuorten joukon kuulemiseen, esim. nuortenillassa tai isostoiminnan yhteydessä.

VALMISTAUTUMINEN SEMINAARIIN

Toivomme teidän valmistautuvan seminaariin kaikkien seurakunnan nuorten kanssa.

Ennakkotehtävä toivotaan tehtävän myös siinä tapauksessa, ettei seurakunnastanne pääse nuoria osallistumaan seminaariin. Näin heidänkin äänensä tulee kuitenkin kuulluksi.

Ladatkaa ja tulostakaa alla oleva “Otetaan nuoret mukaan – materiaali nuortentoimintaan seurakuntavaaleista ja vaikuttamisesta” ja toteuttakaa materiaalista haluamanne osa. Materiaali koostuu neljästä osasta: raamis, kilpailu, toiminnallinen materiaali ja keskustelumateriaali. Ajallisesti kukin osuus kestää n. 30 minuuttia. Voitte käyttää osia erikseen tai yhdistellen ja muokaten pakettia omalle ryhmällenne sopivaksi. Voitte myös pyytää seurakuntasi nuoria aikuisia tai nuoria luottamushenkilöitä avuksi materiaalin toteutukseen.

Voitte ladata myös tulostettavan ennakkotehtävän ohjeen tästä.

Lämmittelytehtävänä voitte käyttää seurakuntavaalien tietovisaa, joka löytyy sekä nettiversiona että tulostettavassa muodossa täältä.

Tehtyänne ennakkotehtävän, vastatkaa muutamaan kysymykseen täällä.

LADATTAVA MATERIAALI NUORTEN TOIMINTAAN

Otetaan nuoret mukaan

Seminaarin järjestävät Nuorten vaikuttamisryhmä NAVI, Kirkon Kasvatus ja perheasiat sekä Nuori kirkko ry.

Lisätietoa seminaarista:

Tarja Liljendahl
Nuorisosihteeri
Nuori kirkko ry
tarja.liljendahl@nuorikirkko.fi
puh. 0400 279376

Sirpa Syrjä
Asiantuntija, nuorisoty
Kirkon kasvatus ja perheasiat
sirpa.syrja@evl.fi
puh. 050 4132867

 

Kirkko 2030 sosiaalisessa mediassa:

PALAUTETTA SEMINAARISTA

Jotta voimme jatkossa järjestää entistä parempia tulevaisuusseminaareja, toivoisimme että käytät 5-10 minuuttia seminaarin palautelomakkeeseen vastaamiseen.

Seminaariin osallistuneelle nuorelle sekä seurakunnan yhteyshenkilölle löytyy omat palautelomakkeet. Ne löytyvät alla olevista linkeistä.

Kiitos, että olit mukana seminaarissa!

OSALLISTUJAN PALAUTELOMAKE

YHTEYSHENKILÖN PALAUTELOMAKENUORTEN PALAUTTEITA SEMINAAREISTA

Ymmärsin paremmin miten kirkko toimii ja ketkä siellä vaikuttavat ja millä keinoin. Ymmärsin myös miten suuri vaikutus nuorilla voi olla kirkon asioihin, jos puhalletaan yhteen hiileen.

Mahtava tapahtuma… kotiin vietäväksi jäi hyviä mielipiteitä ja uusia näkökulmia asioihin… tykkäsin kovasti seminaarin sisällöstä.

Tulin entistä varmemmaksi nuorten vaikuttamistavoista, sain uutta ”taisteluhenkeä” lähteä ajamaan oman alueeni nuorten asioita!

Sain paljon uusia ideoita päivän aikana, tukea ja kannustusta vaikuttamistyöhön omassa seurakunnassani. Oli mukava kuulla myös siitä, minkälaisia asioita muissa seurakunnissa pidetään tärkeinä. Koin osallistumiseni ja seminaarin tärkeiksi, vahvistaa ja parantaa nuorten asemaa seurakunnissa, ja etenkin aktivoi meitä osallistumaan ja järjestämään toimintaa.

Oli hienoa huomata kuinka Suomessa on paljon nuoria, joita myös kiinnostaa nuorten kirkon tulevaisuus. Sain paljon vinkkejä siitä, miten voin vaikuttaa seurakunnassani. Keskustelut pienryhmissä olivat myös erittäin antoisia.

Nuorten vaikuttamismahdollisuuksiin oman seurakunnan toiminnassa kannustaa vuoden 2017 seminaarin jatkotehtävä:

SEMINAARISTA TUOTETTU JATKOTEHTÄVÄ

Jatkotehtävän avulla seminaarissa nousseet kehittämisajatukset tuodaan oman seurakunnan nuorten ja luottamushenkilöiden yhteiseen pohdintaan.

Voit ladata vuoden 2017 seminaarin jatkotehtävän itsellesi tästä.

Päätöstilaisuuden live-stream:

Kirkko 2025 -seminaaripäivän päätöstilaisuus on katsottavissa alla (00.10.35 alkaen).
Nuoret pohtivat ja keskustelivat kirkon tulevaisuudesta yhdessä piispa Tapio Luoman sekä kirkkolliskokousedustajien Ulla Ruusukallion ja Pekka Kososen kanssa. Videon kuvasi ja taltioi Ristimediat.

(Työpajojen tarkemmat kohdat löydät alta esittelyjen yhteydessä. Piispan loppupuheenvuoro ja siunaus: 01.29.08.)

Kirkko2025 -seminaarin päätöstilaisuus:

SEMINAARIN TYÖPAJAT 2017:

Seminaaripäivässä jakauduttiin neljään pienempään ryhmään työskentelemään ajankohtaisten aiheiden parissa:

Kenelle kirkon ovet aukeavat?
(video kohdasta 00.14.00)
Miten kaikki tuntisivat olevansa tervetulleita kirkkoon? Muuttuuko kirkko jäsentensä mukana? Millaista toimintaa kirkon tulisi tarjota jäsenilleen? Kokeeko tilaisuudessa oleva olevansa tervetullut? Jos kirkon ovet olisivat oikeasti auki, kuka löytäisi sinne?

Kirkko osa muuta yhteiskuntaa
(video kohdasta: 00.28.31)
Kirkko toimii väistämättä kiinteänä osana yhteiskuntaa. Mutta millä tavoin kristillinen vakaumus vaikuttaa toimintaamme yhteiskunnassa? Miten voimme elää elämäämme kristittyinä nyky-yhteiskunnassa? Miten kirkon tulisi toimia suhteessa muihin yhteiskunnan toimijoihin? Tule löytämään vastauksia näihin ja moneen muuhun kysymykseen! Näytetään, etteivät kirkon jäsenet elä omassa kuplassaan, vaan ovat aktiivisia kansalaisia.

Me ollaan tulevaisuuden kirkko!
(video kohdasta: 00.42.06)
Mihin sinä haluat vaikuttaa? Miten ja missä nuoret voivat vaikuttaa? Miten seurakuntiin ja koko kirkkoon saadaan nuorille vaikuttamispaikkoja? Miten nuoriin suhtaudutaan vaikuttajina? Tule, kuullaan kokemuksia ja muodostetaan oma toimintasuunnitelma!

Kirkkomme – kirkkommeko?
(video kohdasta: 00.56.42)

Miltä kirkko näyttää ulospäin? Nähdäänkö kirkko vanhana ja kulahtaneena vai uudistuskykyisenä ja ketteränä? Kuka kirkon brändin muokkaa – kuka käyttää kirkon ääntä? Mitä sinä haluaisit kertoa kirkosta?  Mitä sinä kirkossa arvostat? Kirkko ja medianäkyvyys ovat merkittäviä asioita, mutta mihin suuntaan niitä tulisi kehittää?

Täältä löydät julkaisuvapaita kuvia vuoden 2017 Nuorten tulevaisuusseminaarista.

Kuvaaja: Juha Kinanen

Kevään 2016 tulevaisuusseminaari järjestettiin Tampereella lauantaina 14.5.2016 Yhden hinnalla  –tapahtuman yhteydessä.

Seminaarissa nuoret visioivat kirkon tulevaisuutta työpajoissa viidessä ryhmässä, joiden teemat olivat kirkon jäsenyys, kirkko auttaa, kaikkien kirkko, kirkko tässä ajasssa sekä kirkko rauhoittumispaikkana. Työpajojen ohjaajina toimivat NAVI-ryhmän jäsenet.

Nuorten kanssa keskustelemassa olivat Tampereen piispa Matti Repo, kirkoliskokousedustajat Marjaana Toiviainen, Katri Korolainen ja Aulikki Mäkinen sekä kirkon tulevaisuuskomitean sihteeri Juha Meriläinen.

Katso alla oleva seminaarin koostevideo:

Katso video seminaarin purkukeskustelusta:

 

KUVIASEMINAARIPÄIVÄN OHJELMA 14.5.

Seurakuntien talo, 2. krs (Näsinlinnankatu 26)
9.00 Ilmoittautuminen
10.00 Seminaarin avaus ja liikkuva aamuhartaus
10.45-14.00 Työpajatyöskentelyä (työskentelyn välissä lounastauko)
Kukin nuori osallistuu yhteen työpajaan:

1) Kirkon jäsenyys
2) Kirkko auttaa
3) Kaikkien kirkko
4) Kirkko tässä ajassa
5) Kirkko hiljentymispaikkana

14.00  Työpajatyöskentelyn purku, keskustelua
paikalla Tampereen piispa Matti Repo, kirkolliskokousedustajia ja kirkon tulevaisuuskomitean edustajia (Marjaana Toiviainen, Katri Korolainen, Aulikki Mäkinen, Juha Meriläinen)

15.30 Seminaarin päätös, Kirkko 2025 -tulevaisuusseminaarin työryhmän edustajien valinta

 


 

JATKOTEHTÄVÄ 2016

Vuoden 2016 Nuorten tulevaisuusseminaari on ohi, mutta prosessi jatkuu yhä jatkotehtävän muodossa.

Jatkotehtävän avulla seminaarissa nousseet kehittämisajatukset tuodaan oman seurakunnan nuorten ja luottamushenkilöiden yhteiseen pohdintaan. Voitte toteuttaa jatkotehtävän vapaassa tahdissa, mutta paras toteutusajankohta on syksyllä.
Tämän vuoden jatkotehtävässä halutaan yhdessä nuorten kanssa perehtyä siihen, miten asioihin voi omassa kotiseurakunnassa vaikuttaa.

Jatkotehtävän voi toteuttaa laajempana (kahden illan) tai lyhyempänä (yhden illan) versiona. Laajemman jatkotehtävän ensimmäinen osa tehdään seurakunnan nuorten ja työntekijöiden kesken. Tehtävän toiseen osaan kutsutaan seurakunnan luottamushenkilöitä mukaan. Lyhyempi tehtävä tehdään yhdessä illassa ja iltaan kutsutaan seurakunnan luottamushenkilöt heti mukaan.

Seminaaria edelsi myös sen aihepiireihin liittyvä ennakkotyöskentely, jonka ohjeistus ja materiaalit sopivat nuorteniltakäyttöön myös itsenäisesti.

 NUOREN VAIKUTTAMISPOLKU -JULISTE

Tehtävän helpottamiseksi NAVI-ryhmä on suunitellut julisteen seurakuntanuoren vaikuttamispolusta. Voitte tulostaa julisteen itse tai pyytää NAVI-ryhmää lähettämään julisteen teille postitse (navi(at)nuortenkeskus.fi). Kaikki seminaariin osallistuneet nuoret saivat julisteen mukaansa seminaarissa.

KIRKKO 2020 -SEMINAARIEN HISTORIA

Kirkko 2020 on nuorten tulevaisuusseminaari, joka on järjestetty viisi kertaa Kirkon Nuorisopäivien yhteydessä. Ennen vuotta 2012 seminaarin nimi oli Kirkko 2015. Tapahtuman tavoitteena on antaa nuorille tilaisuus pohtia yhdessä nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia kirkossa sekä visioida kirkon tulevaisuutta.Vuoden 2012 seminaaria seurasi myös nuorten toiveesta järjestetty jatkoseminaari.

Seminaarin teemoja ovat olleet kirkon tulevaisuus, nuorten vaikutusmahdollisuuksien kehittäminen seurakunnissa ja koko kirkossa, monikulttuurisuus sekä seurakuntavaalit. Edustajat ovat valmistautuneet seminaariin tekemällä ennakkotehtäviä, jotka liittyvät seminaarin aiheeseen. Ennakkotehtävien pohjalta keskustelua ja työskentelyä on jatkettu seminaarissa. Seminaaripäivänä työskentelymenetelminä on käytetty muun muassa erilaisia ryhmätöitä, keskustelua, asiantuntuja-alustuksia, äänestämistä sekä paneelikeskustelua.

Seminaarissa työskentelyn tulokset on lopuksi koottu yhteen. Näitä tuotoksia on pyritty hyödyntämään seurakunnissa ja koko kirkon tasolla. Tuotoksia on julkaistu joka vuosi myös Nuorten Keskuksen verkkosivuilla. Seminaarilaisia on rohkaistu edistämään asioita omassa seurakunnassa esimerkiksi kertomalla seminaarista seurakunnan päättäjille.

2015 TAMPERE
Seitsemäs Kirkko 2020 -seminaari  järjestettiin Tampereella 16.5.2015 klo 10-16, Kalevan kirkolla os. Liisanpuisto 1, Yhden Hinnalla -tapahtuman yhteydessä.  Seminaaripäivän aikana nuoret visioivat kirkon tulevaisuutta ja keskustelevat siitä piispa Seppo Häkkisen ja nuorten kirkolliskokousedustajien kanssa. Seminaariin nuoret valmistautuvat yhdessä paikallisseurakunnan toisten nuorten kanssa annetun ennakkomateriaalin avulla.

Alla olevasta seminaarin päätöstilaisuuden tallenteessa näet parhaat palat päivän työskentelyistä!

 

2014 TAMPERE

Vuoden 2014 seminaarissa pohdittiin erityisesti kirkon arvoja, imagoa, toimintaa verkossa, hengellisyyttä sekä ihmisläheisyyttä. Työskentelyn teemat ja työskentelytavat nousivat nuorilta itseltään. Nuoret pitivät erityisen tärkeänä sitä, että seurakuntien päätöksenteko olisi avointa ja sitä, että seurakunnassa olisi runsaasti toimintaa nuorilta nuorille. Konkreettisina malleina voivat toimia esimerkiksi isosikäisten toisilleen pitämät raamattupiirit, yli seurakuntarajojen ulottuvat nuorten omat viestintätavat, esimerkiksi whatsapp-ryhmät, sekä messut, joissa myös nuorille tarjotaan heidän omaan elämänpiiriinsä liittyviä vastuutehtäviä.

3.5.2014 järjestetyssä seminaarissa olivat läsnä kirkolliskokousedustajat Katri Korolainen ja Janne Kaisanlahti sekä Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo. Vierailijoiden välityksellä seminaarissa nousseet ajatukset kulkevat myös suorinta tietä kirkon päätöksentekijöille. Seminaarin aikana kuvattiin myös video, jonka tarkoituksena on välittää nuorten seminaariryhmien ajatuksia laajemman yleisön tietoisuuteen sekä informoida seurakuntien päättäjiä ja muita toimijoita siitä, että nuorilla todella on ideoita ja halua toteuttaa niitä.

 

TAMPERE 2012
Seminaarin työskentelyjen aiheet muodostettiin nuorten tekemien ennakkotehtävien pohjalta. Näin myös seminaarin aihepiirit pysyivät nuorten vaikutuspiirissä. Seminaari sai jatkoa syksyllä 2012 järjestetystä jatkoseminaarista. Näiden kahden seminaarin hedelmänä voidaan pitää muun muassa isospankki-idean lanseeraamista. Seminaarin ajatuksiin voi tutustua lisää seminaarin ideapankista. Myös syksyllä 2012 järjestetty jatkoseminaari kokosi vastaavan ideapankin. Piispa Matti Revon ja nuorten kirkolliskokousedustajien, Katri Korolaisen ja Janne Kaisanlahden osallistuminen kevään 2012 seminaariin toi myös osaltaan lisää kaikupohjaa nuorten työskentelyissä syntyneille ajatuksille.

2010 HEINOLA
Seminaarissa nuoret ottivat seurakuntavaalit 2010 haltuunsa. Seminaarissa nuorten ajatuksista koottiin kannanotto, joka luovutettiin Mikkelin piispalle. Kannanotosta tehtiin myös lehdistötiedote. Kannanotolla nuoret haastoivat kaikki seurakuntien päättäjät ja jäsenet toteuttamaan seurakuntavaalit, joissa nuoria kuullaan ja joissa monipuolinen ja avoin kirkko voisi tulla todeksi.

2008 KERAVA
Seminaarin aiheina olivat nuorten vaikutusmahdollisuudet seurakunnassa sekä monikulttuurisuus. Seminaarin jälkeen nuorten tuotokset olivat nähtävillä Nuorten Keskuksen kotisivuilla. Seminaarin saavutuksista tiedotettiin seurakuntia sekä eri yhteistyötahoja. Keravan nuorten mediapaja tallensi päivän tapahtumat DVD:lle, jota jaettiin myöhemmin seurakunnille.


2006 RAUMA

Seminaarityöskentelyn tulokset koottiin ideapankiksi Nuorten Keskuksen verkkosivuille. Ideapankin tavoitteena on toimia virikkeenä seurakuntien toimintaa suunnitteleville työntekijöille, jotta nuorten mielipiteet ja toivomukset tulisivat entistä paremmin huomioiduksi. Seminaariin osallistuneiden nuorten tehtäväksi annettiin viedä tieto ideapankista omien seurakuntiensa työntekijöille ja päättäjille. Nuorten Keskus tiedotti aiheesta medialle sekä seminaariin osallistuneiden seurakuntien yhteyshenkilöille. Muun muassa vuoden 2006 seminaari on osoitus siitä, että Kirkko 2015 -seminaarilla on ollut merkitystä. Vuoden 2006 seminaarilaisten kannanotto vaikutti osaltaan siihen, että seurakuntavaalien äänestysikäraja päätettiin laskea 16 vuoteen.

2004 KAJAANI
Vuonna 2004 seminaarin päätteeksi päivän keskustelujen tärkeimmät kohdat tiivistettiin kahdentoista kohdaksi julkilausumaksi. Julkilausuma luovutettiin piispa Wille Riekkiselle ja kirkkoneuvos Seppo Häkkiselle. Julkilausuma esiteltiin myös kirkolliskokouksessa ja lähetettiin kaikkiin seurakuntiin.