Lukioiden demokratiakasvatukseen virikemateriaali syksyn seurakuntavaaleista

Syksyn 2018 seurakuntavaaleissa Suomen Partiolaiset, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry, Suomen Nuorisovaltuustojen liitto ja Suomen NNKY-liitto tekevät yhteiskampanjaaa nuorten innostamiseksi seurakuntavaaleihin yhdessä Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVIn, Nuori kirkko ry:n sekä Kirkkohallituksen kanssa. Osana vaalikampanjaa nuorisojärjestöt valmistelivat myös materiaalin hyödynnettäväksi lukioissa osana yhteiskuntaopin ja uskonnon opetusta.

“Lukion uusi opetussuunnitelma korostaa osallisuutta ja valmiuksia vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Seurakuntavaalit ovat ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa jo 16-vuotiailla on äänioikeus. Marraskuussa järjestettävät  vaalit ovat nuorille todellinen mahdollisuus osallistua päätöksentekoon, ja on siis luontevaa, että vaaleja käsitellään myös opetuksessa”, kommentoi Allianssin osallisuusasiantuntija Virva Viljanen.

Materiaalista löytyy monipuolisia virikkeitä oppitunnille aina videoista yhteisiin tietovisailuihin. Opiskelijoiden kanssa  pohditaan mm. miksi kannattaa äänestää ja mitä merkitystä on sillä, että yhteisö on demokraattisesti hallinnoitu. Materiaali on suunniteltu erityisesti yhteiskuntaopin ja uskonnon kursseille YH1 ja UE1, UE2 ja UE4, mutta se soveltuu tarvittaessa myös yläkoulukäyttöön. Materiaalin voi ladata ilmaiseksi käyttöön tästä: 2018_tuntisuunnitelma_seurakuntavaalit.

“Seurakuntavaalit ovat monelle nuorelle ensimmäinen mahdollisuus kokea itse äänestystapahtuma tai asettua ehdolle vaaleissa. Tarvitsemme lisää nuoria päättäjiä kirkkoon ja haluamme tehdä kaikkemme, että vaikuttaminen olisi nuorille mahdollisimman luontevaa. Siksi yhteistyö koulujen ja opettajien kanssa on meille ensiarvoisen tärkeää”, kiittelee Nuoren kirkon viestinnästä ja vaikuttamisesta vastaava johtaja Katri Korolainen.

Seurakuntavaaleissa valitaan kirkon paikalliset päättäjät seurakuntaneuvostoihin ja kirkkovaltuustoihin. Vaalit järjestetään marraskuussa 2018. Lisää nuorten seurakuntavaalimateriaalia löytyy NAVIn sivuilta osoitteesta http://www.naviryhma.fi/vaalimateriaalit/.

Lisätietoja:

Katri Korolainen