Jiipeenetti

Jiipeenetti

Jiipeenetti.fi on kouluikäisten, 9 – 13-vuotiaiden tyttöjen ja poikien oma verkkojulkaisu. Julkaisua toimitetaan yhdessä 10 – 18-vuotiaiden Jiipeenetin pressiklubilaisten sekä lukijoiden kanssa. Klubilaisille lähetetään kirjeitä ja heille järjestetään koulutusta. Jiipeenetti tarjoaa julkaisualustan niin tyttöjen ja poikien kuin myös seurakuntien kerhojen ja leirien jutuille ja uutisille. Kerran vuodessa ilmestyy JiipeenettiExpress-printtilehti.

Joka Poika -lehti, nykyinen Jiipeenetti, on 80-vuotias!

Jo vuodesta 1938 alkaen ilmestynyt Joka Poika -lehti on 80 vuoden iässä. Juuri sodan alla perustetun lehden merkitys on sen ajan tiedonvälittäjänä, innostajana ja ohjeiden antajana. Vuosina 1939–1944 lehden levikkiluvut olivat 17 000:stä aina 72 000:een.

Vuosien saatossa lehdessä ovat kirjoittaneet lukuisat kuuluisat eri alojen asiantuntijat. Lehdessä on julkaistu myös runsaasti askarteluohjeita, kirjanmerkistä hirsiseen erämajaan, maalla ja vedessä kulkevasta amfibiokinneristä kanteleeseen ja kanootista pienoissukellusveneeseen sekä myös Joka Pojan mäkiauton piirustukset.

Lehti oli nimensä mukaisesti pojille, mutta pikkuhiljaa myös tytöt alkoivat ilmestyä lukijakuntaan. Vuonna 1974 toimitukseen tuli naispuolinen toimittaja ja lehdessä alkoi näkyä materiaalia ja juttuja myös tytöille.

Lehdellä on myös tänä vuonna 50 vuotta täyttävä, vuonna 1968 perustettu Reportterikerho, joka toimii nykyisin nimellä Jiipeenetin pressiklubi. Kouluikäiset tytöt ja pojat ovat voineet ja voivat edelleen liittyä lehden nuoriksi toimittajiksi ollessaan alle 18-vuotiaita. Nuorien toimittajien juttuja, kuvia ja videoita julkaistaan niin jiipeenetti.fi-sivuilla kuin printtilehdessä. Heille järjestetään myös koulutusta.

Oheisen historiikin jälkeen JiiPee-lehti ilmestyi 10-, 8- ja lopussa 6-numeroisena vuosina 2008-2011. Vuoden 2012 alusta lehti siirtyi tyttöjen ja poikien omaksi verkkolehdeksi jiipeenetti.fi-sivustolle. Lisäksi on ilmestynyt yksi JiipeenettiExpress-printtilehti vuodessa ajankohtaisilla teemoilla: Media, Leiri- ja hiippakunta, Oonks mä ok?, Mikä ikä! Täyskymppi! ja #rauha. Jiipeenetti.fi:n päätoimittaja on kouluttaja Juha Kinanen. Lue historiikki tästä.

Lehti on ilmestynyt vuosien saatossa monella nimellä: Joka Poika, JP Joka Poika, JP, JP Totto, JP ja JiiPee.

JiiPeeNetti somessa

@jiipeenetti

X