Ttila

Ttila

Ttila on uusi kouluikäisten interaktiivinen iltapäiväohjelma, jossa keskustellaan ajankohtaisista ja kiinnostavista aiheista. Katsojat voivat lähettää suoraan lähetykseen viestiä, kysymyksiä sekä omia videoita, joita Ttilassa näytetään sopivissa jaksoissa. Ttila on Jiipee -lehden (ent. Joka Poika v. 1938) ja Jiipeenetti.fi:n (v. 2012) jatkumo paikkana, jossa lapset ja nuoret voivat tuottaa sisältöä toinen toisilleen ja saada turvallisen aikuisen apua.

 

Jiipeenetti

Jiipeenetti.fi oli kouluikäisten, 9 – 13-vuotiaiden tyttöjen ja poikien oma verkkojulkaisu. Julkaisua toimitettiin yhdessä 10 – 18-vuotiaiden Jiipeenetin pressiklubilaisten sekä lukijoiden kanssa. Klubilaisille lähetettiin kirjeitä ja heille järjestettiin koulutusta. Jiipeenetti tarjosi julkaisualustan niin tyttöjen ja poikien kuin myös seurakuntien kerhojen ja leirien jutuille ja uutisille. Kerran vuodessa ilmestyi JiipeenettiExpress-printtilehti.

Joka Poika -lehti, nykyinen Jiipeenetti, on 80-vuotias!

Jo vuodesta 1938 alkaen ilmestynyt Joka Poika -lehti on 80 vuoden iässä. Juuri sodan alla perustetun lehden merkitys on sen ajan tiedonvälittäjänä, innostajana ja ohjeiden antajana. Vuosina 1939–1944 lehden levikkiluvut olivat 17 000:stä aina 72 000:een.

Vuosien saatossa lehdessä ovat kirjoittaneet lukuisat kuuluisat eri alojen asiantuntijat. Lehdessä on julkaistu myös runsaasti askarteluohjeita, kirjanmerkistä hirsiseen erämajaan, maalla ja vedessä kulkevasta amfibiokinneristä kanteleeseen ja kanootista pienoissukellusveneeseen sekä myös Joka Pojan mäkiauton piirustukset.

Lehti oli nimensä mukaisesti pojille, mutta pikkuhiljaa myös tytöt alkoivat ilmestyä lukijakuntaan. Vuonna 1974 toimitukseen tuli naispuolinen toimittaja ja lehdessä alkoi näkyä materiaalia ja juttuja myös tytöille.

Lehdellä on myös tänä vuonna 50 vuotta täyttävä, vuonna 1968 perustettu Reportterikerho, joka toimii nykyisin nimellä Jiipeenetin pressiklubi. Kouluikäiset tytöt ja pojat ovat voineet ja voivat edelleen liittyä lehden nuoriksi toimittajiksi ollessaan alle 18-vuotiaita. Nuorien toimittajien juttuja, kuvia ja videoita julkaistaan niin jiipeenetti.fi-sivuilla kuin printtilehdessä. Heille järjestetään myös koulutusta.

Oheisen historiikin jälkeen JiiPee-lehti ilmestyi 10-, 8- ja lopussa 6-numeroisena vuosina 2008-2011. Vuoden 2012 alusta lehti siirtyi tyttöjen ja poikien omaksi verkkolehdeksi jiipeenetti.fi-sivustolle. Lisäksi on ilmestynyt yksi JiipeenettiExpress-printtilehti vuodessa ajankohtaisilla teemoilla: Media, Leiri- ja hiippakunta, Oonks mä ok?, Mikä ikä! Täyskymppi! ja #rauha. Jiipeenetti.fi:n päätoimittaja on kouluttaja Juha Kinanen. Lue historiikki tästä.

Lehti on ilmestynyt vuosien saatossa monella nimellä: Joka Poika, JP Joka Poika, JP, JP Totto, JP ja JiiPee.

JiiPeeNetti somessa

@jiipeenetti

X