Musiikki

MUSIIKKI

Nuori kirkko ry:n musiikkitoimintaan kuuluvat erilaiset musiikilliset julkaisut sekä valtakunnallinen Virsivisa-hanke. Toiminnan tarkoituksena on tarjota seurakunnille ja muille yhteistyökumppaneille työkaluja musiikkikasvatuksen tueksi. Musiikkikasvatus voi saada monia muotoja:

Kirkkomuskari

Kirkkomuskarit ovat osa seurakunnan musiikkikasvatusta. Kirkkomuskarissa leikitään, lauletaan, soitetaan, lorutellaan, liikutaan, nautitaan musiikista, keskiössä lapsi oman ikäkautensa tarpeiden mukaisesti. Toimintatavat näkyvät myös muussa toiminnassa: päiväkerhoissa, perhekerhoissa, kuoroissa, jumalanpalveluselämässäkin.  Kirkkomuskarin materiaalit tukevat kaikkea tätä.

Lasten virsi

Lasten virsi on lapsen oma virsikirja. Se etenee kirkkovuoden teemoista  raamattu- ja jumalanpalveluselämän lauluihin. Koti, perhe, kaverit, luonto, maailma ja lapsi itse ovat myös teemoja, joita lasten virsissä käsitellään. Lasten virsi -ajattelua on kokonaisvaltainen lapsikäsitys; laulava, leikkivä ja liikkuva lapsi, joka saa musiikilliset juuret ja siivet.

Lapsikuoro

Lapsikuoro on seurakunnan elävin instrumentti! Seurakuntien lapsikuorojen skaala ulottuu pikku ryhmistä isoihin kuoroihin, yksiäänisyydestä moniäänisyyteen, säestyksettömästä laulusta säestykselliseen.  Kuorotoiminta on merkittävä osa seurakunnan vapaaehtoisuutta ja seurakuntalaisuutta. Lapsikuorojen sijoittuminen tälle musiikkikasvatusjanalle on tärkeää. Se voi olla monelle lapselle myös hieno, oma harrastus.

Virsivisa

Virsivisa on valtakunnallinen kolmas- ja neljäsluokkalaisille koululaisille järjestetty virsiin tutustuttava hanke, joka toteutuu osana koulu ja kirkko -yhteistyötä. Virsivisassa tutustutaan ensin luokittain tai uskonnon opetusryhmittäin visaan valittuihin virsiin. Varsinainen visavaihe on nelikohtainen: kouluvisan parhaat etenevät paikallisvisaan seurakunnittain. Tästä seurakunnan paras joukkue jatkaa aluevisaan hiippakunnittain. Hiippakuntien parhaat visailevat lopulta finaalissa. Virsivisan järjestää Nuori kirkko ry, yhteistyökumppaninaan Kirkkohallitus. Opetushallitus osallistuu järjestelyihin asiantuntijaroolissa. Itse visaa toteuttavat koulut, seurakunnan ja hiippakunnat. Virsivisa toistuu joka toinen vuosi.

Laulutuuli

Tyttöjen ja poikien jo kolmas Laulutuuli-kirja, jonka tarkoituksena on kulua tyttöjen ja poikien käsissä kristillisen varhaisnuorisotyön toiminnassa. Ja  sopii se moneen muuhunkin! Äänitteet sisältävät Laulutuuli-kirjan laulut neljällä cd:llä.

Nuoren Seurakunnan Veisukirja

Nuoren seurakunnan veisukirjaa on julkaistu 1970-luvulta lähtien, ja se onkin muodostunut kestosuosikiksi kirkollisen nuorisotyön piirissä. Viimeisin, 10. painos, on ilmestynyt 2015.