Ajankohtaista

Lapsilla ja nuorilla tärkeitä tehtäviä kuninkuusraveissa

Iloiset Siiri (vas.), Siiri, Neea ja Metti tykkäsivät myyntiin liittyvistä tehtävistä.

Kuninkuusravit niin kuin tavallisetkin ravit mielletään usein vain aikuisten tapahtumaksi. Nykyisin ravit ovat myös perhetapahtuma ja osanottajia on vauvasta vaariin. Rovaniemellä pidetyissä 2018 kuninkuusraveissa kyselimme, mitä ohjelmaa ja työtä on nuorille tarjolla.

Ensinnäkin pian pääsisäänkäynnin vieressä oli lapsille kuninkuusravien ohjelman puolesta ihan omat kunkkarit: oli pomppulinna, kasvomaalausta, onnenpyörää, Kuninkaallinen keppihevosrata ja ametistien etsintää hiekasta sekä tietenkin tonttukoulua, kun ollaan joulupukin lähellä.

 

Talkootöillä rahaa omalle seuralle

Elina (vas.), Josefiina ja Beeda ovat aktiivisia Ravinuoret ry:n jäseniä.

 

Elina (vas.), Josefiina ja Beeda esittelivät Ravinuoret ry:n toimintaa ja jakoivat ravinuorten Kärryillä-lehtiä. Nuorisokerhon jäsenenä pääsee mukaan jännittäviin tapahtumiin hevosten ja ponien maailmassa. Ravinuorille järjestetään kursseja, retkiä, tallivierailuja ja kepparitoimintaa.

– Olen 2-4 kertaa viikossa ratsastamassa ja siellä tehdään erilaisia treenejä. Talleilla on kiva tavata kavereita, joiden kanssa hoidellaan hevosia. Ponit ovat erilaisia ja ne ovat arvaamattomia. No, olen minä pudonnut kuralätäkköönkin ponin selästä, kertoo Josefiina omasta harrastuksestaan ja sattumuksistaan.

– Kiva touhuta hevosten kanssa, saa uusia kavereita ja oppii joka päivä jotain uutta, sanoo puolestaan Elina.

 

Iloiset Siiri (vas.), Siiri, Neea ja Metti tykkäsivät myyntiin liittyvistä tehtävistä.

 

Iloinen palvelevainen tyttönelikko kertoi täyttävänsä kylmäkaappeja, karkkihyllyjä ja olevansa myös myyntityössä.

Siiri (vas.), Siiri, Neea ja Metti pelaavat jalkapalloa Rovaniemen Palloseurassa ja tekivät RoPSin pussiin töitä.

Shamira näyttää hienoa kasvomaalauspisteessä saamaansa ravien logopiirrosta.

Pippa-tontulla riitti kiirettä keskellä kesääkin.

 

Pippa-tonttu pyöritti firman piikkiin onnenpyörää, jonka luona välillä kävi kova kuhina, sillä palkinnot olivat pikku esineistä tonttuhaleihin asti.

Ravikuningas Costellon palkintopystit ovat hienoja ja – painaviakin.

 

Ja tämä se vasta mukavaa puuhaa on! Voittopokaaleja pääsivät kannattelemaan ravikuninkaaksi kruunatun Costellon lähipiirin lapset.

– Mekin ollaan töissä, kertovat Fredrik (vas.) ja Ludvig.

 

– Me ei olla oltu näin pohjoisessa vielä aiemmin työkeikalla, sanovat jyllanninhevoset Fredrik ja Ludvig, jotka kuljettivat voittajahevosten lähipiirin kunniakierrokselle raviradalla. – On meilläkin painoarvoa näissä kisoissa, toinen meistä on 800 kg, toinen 900 kg, hirnahtaa Fredrik.

– Lähes kaikki tekevät siis talkootyötä urheiluseuran tai jonkun yhdistyksen hyväksi, kertoi tiedottaja Jari-Pekka Rättyä. Kuninkuusravien järjestäjä on tehnyt sopimukset korvauksista.

Raveihin osallistui kahtena päivänä yhteensä 51 180 osallistujaa, mukana kaiken ikäisiä osanottajia. Kunniamaininnan ansaitsee se lukuisa joukko nuoria, joka keräsi alueella roskia ja limsapulloja – ilman heitä alue ei olisi ollut niin tosi siisti koko ajan!

 

Eveliina ohjasti kaksi voittoa SM-ponikilpailuissa

Kaksi SM-titteliä napannut Eveliina Hietanen ja Ernst Rivaldo.

 

 

 

Kovan työpäivän teki myös laihialainen Eveliina Hietanen (16), joka vei koko potin voittamalla Dynamit- ja Ernst Rivaldo-poneilla A- ja B-ponien SM-lähdöt sunnuntaina.

– Olen 4,5 vuotiaasta asti touhunnut shettiksien kanssa, 10-vuotiaana ajoin kortin ja sitten olen ajanut kilpaa, talleilla kasvanut Eveliina kertoo. – Muihin harrastuksiin ei Elina ehdi, sillä nyt yli 10 ponin hoitaminen vie kaiken ajan.

– Tämä oli hieno viikonloppu! Kun voittaa ison yleisön edessä ja ympärillä on hieno tunnelma, silloin muistaa, minkä eteen on vuosien saatossa tehnyt paljon töitä, kertoo Elina. – Hienoja ovat olleet myös Tukholmassa Elitloppet-ravikilpailut, joihin minut kutsuttiin, kertoo Elina.

Vielä ensi vuoden Eveliina saa ajaa ponikilpailuissa ikänsä puolesta. Hän on päättänyt juuri peruskoulun ja hakenut turvallisuusalalle kouluun.

– Kenties joskus olen poliisi, paljastaa Eveliina suunnitelmiaan. Hevoset kuuluvat harrastusten piiriin jossain muodossa tulevaisuudessakin.

Eveliina – ohjastaja jo 3. polvessa

 – Hyväksi ohjastajaksi kannattaa aloittaa ponien ohjastamisen kautta. Eveliina, joka voitti tänään, on ohjastaja jo 3. polvessa! Naisia saisi olla ohjastamassa enemmän, nyt ala on kovin miesvoittoinen. Toki naisväkeä on runsaasti hevosten omistajina, valmentajina ja hoitajina, sanoo tunnettu “laulava ohjastaja” Pertti Puikkonen.

– Hevosen kanssa oppii itsenäisyyttä ja kun osaa käsitellä hevosta, siitä saa hyvän kaverin! kannustaa alalle ohjastaja Pertti Puikkonen, joka kertoo ”roikkuneensa hevosen hännästä” heti, kun oppi kävelemään.

 

Teksti ja kuvat Pirjo Riipinen

X