Ajankohtaista

Nuoren kirkon valtuusto: Lapsella oikeus turvallisiin aikuisiin myös kesälomalla

 

Koulujen kesälomien alkaessa tuhansien lasten arkirytmi muuttuu. Vanhemmilla on harvoin mahdollisuutta viettää koululaisten pitkää kesälomaa kokonaisuudessaan lastensa kanssa. Alkukesää leimaakin monissa perheissä monimutkainen aikataulujen yhteensovittaminen, jotta lapsilla olisi mielekästä tekemistä kesälomalle.

 

“Kun koulun rutiinit loppuvat, myös tutut sosiaaliset kontaktit jäävät taakse. Jopa viidennes lapsista ja nuorista kokee jonkinasteista yksinäisyyttä. Noin joka kymmenennelle se jää pidempiaikaiseksi, voimakkaaksi ja hyvinvointia haittaavaksi olotilaksi. Meidän aikuisten tehtävänä on huolehtia, ettei yksinäisyys hiivi lapsen arkeen kesälomalla”, muistuttaa Nuoren kirkon valtuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Jutta Urpilainen.

 

Helpotusta tilanteeseen tarjoavat mm. järjestöt ja seurakunnat ympäri Suomen. Vuonna 2017 seurakuntien retkille ja leireille osallistui yli 120 000 alle 18-vuotiasta lasta ja nuorta. Kesäkerhoja, -leirejä ja -retkiä järjestetään erityisesti kesäkuussa ennen juhannusta. Miltei kolmannes seurakuntien resursseista käytetäänkin valtakunnallisesti lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen. Alkukesän suosittujen kerhojen lisäksi esimerkiksi Naantalin seurakunta on laajentanut tarjontaansa myös elokuulle.

 

“Lapset tarvitsevat mielekästä tekemistä ja turvallisia aikuisia arkeensa myös kesälomalla. Kesäleirillä pystymme tarjoamaan lapsille kivaa toimintaa  ja kavereita myös silloin, kun vanhemmat ovat jo lomansa viettäneet. Lisäksi kesäkerhot ja -retket takaavat hauskoja kesämuistoja mahdollisimman monille alueemme lapsille”, kommentoi Naantalin seurakunnan kirkkoherra Jani Kairavuo.

Seurakuntien Aarre-leiri Partaharjulla heinäkuussa 2017.

Jos lapsi tai nuori on vailla juttukaveria, kesälomalla apua löytyy myös nettipalveluista. Koululaisten Tupu ja nuorille tarkoitettu NettiSaapas päivystävät myös kesällä. Tupu toimii sekä omilla sivuillaan tupu.help että Suomen mielenterveysseuran koordinoimassa Sekaisin chatissa. NettiSaappaan löytää mm. Instagramista, Youtubesta, Suomi24:sta ja tukinet.fi -palvelusta.

 

“Lapsuuden aurinkoiset kesälomamuistot ovat henkistä pääomaa, joka kantaa vielä aikuisenakin. Pidetään yhdessä huolta, että tämän päivän lapsien muistot säilyvät yhtä aurinkoisina”, kannustaa valtuuston puheenjohtaja Urpilainen.

 

Nuori kirkko ry:n valtuuston kevätkokous pidettiin 29.5. Helsingissä. Valtuusto on järjestön ylin päättävä elin. Nuori kirkko ry toimii evankelis-luterilaisen kirkon piirissä, tekee lasten ja nuorten äänestä kuuluvamman sekä kirkossa että yhteiskunnassa. Koulutamme, vaikutamme, järjestämme tapahtumia, teemme digitaalista lapsi- ja nuorisotyötä, julkaisemme lehtiä ja oppaita.

 

Lisätiedot: Nuoren kirkon valtuuston puheenjohtaja Jutta Urpilainen, p.050 511 3059, Naantalin seurakunnan kirkkoherra Jani Kairavuo  040 130 8310.

 

Tags
X