Paratiisipolku

Paratiisipolku - Vuorovaikutuksia luonnon kanssa

Luominen on Jumalan ekoteko ja me olemme osa sitä. Mekin osaamme luoda hyvää.

Paratiisipolku on elämyksellinen matka vuoropuheluun luonnon kanssa sekä oman paikan löytämiseen luomakunnassa. Luonnon kokemisesta voi löytää perustaa ja innoitusta niin ekologiselle elämäntavalle kuin yhteydelle Jumalaan. Luonnon voi kohdata paitsi metsässä ja järven rannalla, myös omassa itsessään.

Paratiisipolku on rakennettu matkaksi. Aluksi se herättelee tutkimaan omaa ihmisyyttä ja yhdessäoloa (Osa 1: Vuorovaikutuksia). Sitten sukelletaan luomisen ihmeeseen (Osa 2: Jumalan ekoteko) ja päädytään etsimään omaan paikkaamme vastuun kantajina (Osa 3: Paikkani maailmassa). Yli 50 toiminnallista harjoitusta kietoutuvat Raamatun kertomusten ympärille. Tapahtumat luomisesta syntiinlankeemukseen heräävät eloon leikkien ja aisteja viritellen. Omaa paikkaa etsitään myös Uuden testamentin avulla. Luontopolun rastien avulla voit tehdä matkan ripeämmin.

Materiaali sopii esimerkiksi rippikouluun, varhaisnuorten leirille, kerhoihin ja isoskoulutukseen, mutta sitä voi soveltaa helposti myös esimerkiksi nuorten aikuisten ja aikuisten kanssa. Osa virikkeistä sopii myös pienille lapsille (testaa esim. Vesipisaran matka -leikkiä!). Osassa harjoituksia on eri ikäryhmille omat versionsa.

Tulosta ja aloita tutkimusmatka!

Tulosta ohjevihko (pdf)

Osa 1. Vuorovaikutuksia

Harjoitukset herättelevät aistimaan itseä, toisia ja luontoa. Ne rohkaisevat heittäytymään kokonaisvaltaisesti harjoituksiin.
Lataa Vuorovaikutuksia-tiedosto (pdf)

Osa 2. Jumalan ekoteko

Ensimmäisen luomiskertomuksen kautta ihmetellään maailman viisasta rakennetta. Toista luomiskertomusta kutsutaan myös paratiisikertomukseksi. Sen kautta ihmetellään ihmisyyttä sekä luomakunnan moninaisuutta ja hienoja vuorovaikutussuhteita, jotka pitävät maailman toimivana ja hyvänä.

Lataa Jumalan ekoteko -tiedosto (pdf)

Tästä linkistä löydät kaksipuoliseksi tulostettavat pelikortit Vesipisaran matka maailmassa -leikkiin (pdf)

Osa 3. Paikkani maailmassa

kansi, jossa lukee paikkani maailmassa

Omaa paikkaa etsitään alkaen syntiinlankeemuskertomuksessa kuvatusta vastuun vaikeudesta ja päätyen taivaaseen. Jotakin taivaasta toteutuu jo täällä, kun löydämme itsestämme Jumalan antaman luovuuden ja alamme kantaa vastuuta maailmassa.

Lataa Paikkani maailmassa -tiedosto (pdf)

Täältä löydät kartat ja kortit Ekot ja ökyt etsivät kaveria -harjoituksia varten (pdf)

Paratiisipolku – luontopolun rastit

Ydinkertomus on koottu myös rastipoluksi joissa tehdään matkaa Raamatun paratiisi- ja syntiinlankeemuskertomukseen. Rastien harjoituksia voi syvennellä osien 1-3 harjoituksilla.

Lataa Luontopolun rastit -tiedosto (pdf)

Paratiisipolku -materiaalin ovat toimittaneet Merja Auer ja Suvielise Nurmi. Materiaalissa on hyödynnetty Turun kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyvän Turku 2011 Ekoteko! Nuoret Itämeren äärellä -hankkeen yhteydessä koottua Turun ja Kaarinan rippikoulutyön materiaalipakettia. Materiaalissa on eri ikäryhmille soveltuvia osia ja harjoituksia voi käyttää monenlaisissa yhteyksissä. Kiitokset materiaalien kehittämiseen osallistumisesta: Susanna Auvinen, Markku Tuulenkari, Mika Wallin, Minna Hamarila, Pirjo Rinne, Vesa-Petteri Asikainen, Riina Thurén, Tuukka Toppari ja Mari Vierula!

Materiaali on julkaistu painettuna PTK – Poikien ja tyttöjen keskus ry:n toimesta vuonna 2012.
© PTK – poikien ja tyttöjen keskus
Graafinen suunnittelu ja kuvitus: Kristiina Karsten
Taitto: Tommi Heinäjärvi
ISBN 978-951-603-043-2