Ajankohtaista

VedenjakajaReitistön avajaiset Partaharjulla

Partaharjun isäntä Eija Sorjonen (vas.), nauhaa leikkaamassa maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen ja liikuntapalvelupäällikkö Antti Nousiainen.

VedenjakajaReitistön avajaiset vietettiin Partaharjun toimintakeskuksessa 26.8.2017 Suomen luonnon päivänä. Ilmassa ollut tihkusade saattoi olla lähtöisin sekä Kymijoen että Vuoksen vesistöistä, joiden vedenjakajalla, Savonselällä, Pieksämäki sijaitsee.

Käyttöönotetusta reitistöstä löytyy 35 km kävely- ja juoksupolkuja, 40 km maastopyöräpolkuja, noin 400 viittaa ja opastetta sekä 40 opastetaulua. Reitistöön ja sen avajaispäivänä olleisiin sen kahdeksaan toimintapisteeseen, joissa oli 30 esittelyä tai tehtävää, kävi tutustumassa päivän mittaan useita satoja henkilöitä.

– Riittävän monipuolinen reitistö ja loistava ympäristö sekä aktiviteetit tekevät tästä matkailuvaltin, sanoo maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen.

Reitistö omaehtoisen liikunnan lisäämiseen ja matkailuvaltiksi

– Hyvinvoinnin ja omaehtoisen liikunnan lisääminen maakuntaamme väestön ikääntyessä on tärkeää, sanoi Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen. – Reitistö on äärimmäisen hyvä esimerkki tästä, kiitteli Wuorinen avatessaan VedenjakajaReitistön Partaharjun toimintakeskuksessa sijaitsevassa lähtöpisteessä.

– Maakunnassamme on puhdasta vettä, luontoa ja metsää. Nämä kiinnostavat aina Kaukoitää myöten. Jopa 1,4 % vesivarannosta on maakuntamme alla, sanoi Wuorinen.

– Riittävän monipuolinen reitistö ja loistava ympäristö sekä aktiviteetit tekevät tästä matkailuvaltin. Houkuttelevuus lisääntyy, kun on lisäksi ohjelmatuotantoa, eksotiikkaa, elämyksiä ja toimintaa eli äksönia. Toivon, että reitistö kiinnostaa kotimaisia ja ulkomaisia vieraita, mutta myös pieksämäkeläisiä, sanoi Wuorinen toivottaen myös hyvää tulevaisuutta reitistölle ja Pieksämäen kaupungille.

Vedenjakajareitistön alueen historiasta esitelmän pitänyt luontoasiantuntija Maiju Laakso iloitsi reitistön projektin yhteishengestä ja päämäärätietoisuudesta sekä oman kymmenien vuosien haaveensa luontomatkailun toteutumisesta Pieksämäellä.

Välähdyksiä vedenjakareitistön varrelta

Luontoasiantuntija Maiju Laakso kertoi vedenjakajaylängöllä sijaitsevan Pieksämäen, Suomen viidenneksi korkeimman kaupungin, historiaa ja mielenkiintoisia välähdyksiä VedenjakajaReitistön varrelta.

– Pieksämäki on ollut “city” jo kivikaudella, koska tänne on päässyt vesiteitse kolmesta eri suunnasta, kertoo Laakso.

Nykyiseltä reitistöltä Laakso poimi esille muun muassa Salvosenmäen, Kinttupolun aihkipetäjän, kallioperän erikoisuudet, Naakkiman meteoriittikraaterin ja Tahinsuon.

– Hyvillä mielin ollaan ensimmäisestä vaiheesta, tuumivat Antti Nousiainen, Mika Jormakka ja Eija Sorjonen Iso-Parran luontopolun alussa olevan portin alla Partaharjun toimintakeskuksessa.

Projektin toinen vaihe käynnistyy

– Tämä on vasta alussa, sanoo VedenjakajaReitistö-projektia vetänyt Pieksämäen kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Antti Nousiainen hyvillä mielin ensimmäisen vaiheen tuloksista. – Pian käynnistetään tärkeä toinen vaihe, joka pitää sisällään markkinoinnin ja matkailun edistämisen sekä reitistön edelleen kehittämisen.

Mittavan urakan viittojen ja opasteiden kanssa tehnyt Pieksämäen seudun Liikunta ry:n toiminnanjohtaja Mika Jormakka kiittelee noin 20 vapaaehtoista työssä mukana ollutta: – Opasteiden, pitkospuiden ja taukopaikkojen lisäksi me tehtiin lossikin.

Partaharjun isäntä Eija Sorjonen iloitsee uudesta reitistöstä.

Reitistöä voi ylpeänä esitellä

–  On ollut tosi hienoa seurata, miten reipasta polkujen käyttö on ollut jo ennen avajaisia tänä kesänä, sanoo Partaharjun isäntä Eija Sorjonen. – Nyt voi ylpeänä sanoa asiakkaille ja käyttäjille, että kauan kaivattuja aktiviteetteja on tarjolla pihapiirissä ja lähiympäristössä. Reitistö on kunnossa niin yksityisille kuin yhdistysten ja yritysten porukoille. Myös esteetön 1,8 kilometrin luontopolku, joka on suurimmaksi osaksi rantatietä, on tärkeä elementti jatkossa.

70 hengen kota valmistumassa toimintakeskukseen

Partaharjun toimintakeskuksen rannassa esiteltiin valmistuvaa kotarakennusta, johon mahtuu kerrallaan 70 henkilöä kokoukseen tai illanviettoon.

– Kota tulee täydentämään reitistön palveluja, kertoo kolme vuotta reitistön valmisteluissa mukana ollut Partaharjun isäntä Eija Sorjonen.

Suomen luonnon päivänä vietettyjä VedenjakajaReitistön avajaisia oli seuraamassa 70 luonnon ystävää Partaharjun toimintakeskuksessa sijaitsevassa lähtöpisteessä.

 

 

 

 

 

 

 

Kylän tytöt” ilahduttivat lauluesityksillään avajaisissa. Vas. Mervi Levänen, Maija Suhonen, Tuula Teittinen-Kauhanen, Tuula Lindholm ja Heli-Maarit Moilanen sekä säestäjänä Ari Norontaus.

Teksti ja kuvat Pirjo Riipinen
X